Наставак исплате надокнада судијама

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић изјавила да је Министарство правде вољно да обезбеди надокнаде судијама које нису реизабране, док се поступак не оконча пред Уставним судом Србије.

Министарство правде вољно је да се нађе начин за обезбеђење надокнаде судијама које нису реизабране, док се поступак не оконча пред Уставним судом Србије, рекла је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Нажалост, из овог су изостављене судије које нису изјавиле правна средства пред Уставним судом и судије за прекршаје, рекла је Бољевић на конференцији одржаној одмах након састанка са министарком правде Снежаном Маловић и председницом Високог савета судства Натом Месаровић и сарадницима.

"Ми очекујемо да примамо надокнаду плате коју смо имали у децембру прошле године, али не желимо да се ценкамо о висини надокнаде", рекла је Бољевић и подсетила да се надокнаде за нереизабране судије исплаћују до 30. јуна.

Бољевић је рекла да су на јутрошњем састанку обавештени да ће приликом разматања пријава на конкурс за избор нових судија, првенствено бити разматране пријаве судија чији су поступци пред Уставним судом у току.

"Такође, Високи савет судства прво ће разматрати своје решење које се односи на престанак судијске функције за конкретног судију и након разматрања свог решења, донети одлуку да ли бира судију или не", рекла је Бољевић.

Навела је да је Друштво судија Србије поново предало Министарству правде Предлог заједничке изјаве и да је Министарство правде вољно да о предлогу размишља, али да, како је навела, министарка Снежана Маловић неће потписати ту изјаву.

Такође инсистирали смо да се размисли када се буду расписивали нови конкурси, да ли ће за судије које су радиле 20 и више година важити претпоставка стручности и оспособљености и да ли ће се бирати на први пут, рекла је она.

Бољевић је навела да је у Уставном суду приспело 11 нових решења Високог савета судства, износећи мишљење да Уставни суд пре септембра неће решавати о жалбама судија јер се ближи и летња пауза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи