Полиција на страни народа

Нема јаке државе без јаке војске, полиције и жандармерије, рекао Ивица Дачић на обележавању 150. годишњице оснивања Жандармерије. Србија опредељена да све проблеме решава дијалогом и мирним путем, навео Дачић.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић на обележавању 150. годишњице оснивања Жандармерије рекао је да нема јаке државе, без јаке војске, полиције и жандармерије.

"Од свог оснивања, полиција и жандармерија су биле на страни народа и одувек су браниле територијални интегритет и суверенитет Србије", поручио је Дачић.

У Наставном центру МУП-а у Макишу, Дачић је навео да су припадници полиције и Жандармерије, као и осталих снага безбедности, спремни да очувају безбедност државе и свих њених грађана, као и јавни ред и мир, и да се изборе против криминала, корупције и тероризма.

Министар унутрашњих послова је рекао да је Србија опредељена да све проблеме решава дијалогом и мирним путем, али да се варају сви они који мисле да то представља слабост државе.

Према њевговим речима, Србија има снаге да одбрани територијални интегритет и суверенитет, и да свако ко мисли да изврши цепање државе мора да зна да ће одговор бити жесток.

Дачић је истакао и да је за рад припадника полиције и Жандармерије, који раде у интересу народа и државе и не припадају ни једној политичкој опцији, потребно и више подршке и поштовања.

Министар је подсетио да је у последњих двадесетак година више од 1.000 полицајаца погинуло на разним задацима истичући да они и њихове породице више од тога држави не могу да дају.

Према његовим речима, никакве плакете не могу да их замене код њихових породица, а њихови животи су уткати у темеље државе Србије.

Командант Жандармерије Братислав Дикић је рекао да припадници те јединице представљају синоним за извршавање најтежих задатака од периода турске империје па до данашњих дана.

Награде најистакнутијима 

Најистакнутији припадници Жандармерији награђени су плакетама, пиштољима и захвалницама, а потом је, у присуству великог броја грађана, припадника дипломатског кора, Војске Србије и истакнутих јавних личности изведен приказ оспособљености.

Припадници Жандармерије демонстрирали су висок ниво оспособљености приликом решавања ситуација са таоцима, падопбранским скоковима, хватању криминалаца у разним реалним ситуацијама.

У Београду, 3. марта 1860. године, у склопу свеобухватних промена у јавној безбедности донето је устројство управитеља вароши Београда, где је параграфом 40 предвиђено формирање жандармеријске чете.

У историју, београдска Жандармерија ушла је током јуна 1862. године када је бранила народ од турских војника током сукоба код Чукур чесме.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи