"Виновдан" у Крушевцу

Фестивал "Виновдан" окупио је најбоље српске винаре у Крушевцу. Вина са географским пореклом имају предност у ЕУ, па је циљ фестивала да се домаћи произвођачи афирмишу и изборе са конкуренцијом.

Крушевац је трећи пут домаћин најбољим српским винарима. На фестивалу "Виновдан" од јуче се промовишу искључиво домаћа вина. Намера организатора фестивала је да помогне српском винарству да напредује и избори се са јаком конкуренцијом са стране.

Винари кажу да српско вино никада није изгубило свој углед и да нас постепено враћа на карту винских путева Европе. Винограда је све више, винарство постаје озбиљан посао. Традиција се наставља, али се прате и најновија технолошка достигнућа.

Миломир Милосављевић, винар из Бучја код Трстеника каже да у Србији има све више добрих вина, али да држава мора више да се ангажује како би се брже приближили Европској Унији.

Да би произвођачи испоштовали строгу регулативу Европске уније, Министарство пољопривреде ове године убрзано ради на трансформацији система географског порекла и новој реонизацији.

Дарко Јакшић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде рекао је да се из године у годину број вина са географским пореклом повећава. Пре две године било је само седам, у овој години 47, а циљ државе и Министарства пољопривреде је да сви произвођачи буду произвођачи вина са географским пореклом.

У винарству је све више младих, али и жена које породични посао настављају са факултетском дипломом као што је Марија Милетић, винарка из Опарића која каже да су у овом послу сви равноправни и да сви дају све од себе.

"Виновдан" је окупио педесетак произвођача чији је квалитет вина потврђен на многим сајмовима, а и пар новајлија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи