Преминуо писац Жарко Команин

У Београду преминуо прозни и драмски писац Жарко Команин, аутор више драма које су игране у позориштима широм бивше Југославије. Команин је добио Повељу за животно дело коју додељује Удружења књижевника Србије.

Прозни и драмски писац Жарко Команин умро је у 75. години у Београду, рекао је Танјугу главни и одговорни уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић.

Команин је рођен 1935. године у Дреновштици, код Никшића. Гимназију је завршио у Никшићу, Филозофски факултет у Београду.

Десет година радио је као позоришних критичар "Вечерњих новости", а дуже од 20 био је драматург у београдском Народном позоришту.

Аутор је драма "Пророк", "Пелиново", "Огњиште", "Тимочка буна", "Вожд Карађорђе и кнез Милош", "Годо је дошао по своје", које су извођене у позориштима широм бивше Југославије.

Објавио је романе "Колијевка", "Костанићи", "Провалије", "Преступна година", "Господ над војскама" и причу "Закопано и откопано".

Превођен је на француски, руски, словачки, македонски, енглески, румунски и италијански језик.

Његов последњи роман, "Љетопис вјечности", за који је добио награду "Бора Станковић", ушао је у најужи избор за НИН-ову награду 2009. године, а почетком ове године, Команин је добио Повељу за животно дело коју додељује Удружења књижевника Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи