ВАЦ не одлази због проблема у Немачкој

Медијска група "ВАЦ" негира да се из Србије повлачи подстакнута економским проблемима у Немачкој, а тврдње да ће се повући из региона јужне Европе "ВАЦ" оцењује као покушај скретања пажње са "чисто српског проблема".

Наводи да немачка комапнија "ВАЦ" планира да се повуче из Србије због проблема у Немачкој потпуно су неосновани, саопштено је из ВАЦ-а, а  тврдње да та медијска групација планира потпуно повлачење из региона јужне Европе представљају покушај скретања пажње са "чисто српског проблема", наведено је у саопштењу издато из централе "ВАЦ-а" у Немачкој.

Тврдње да је "ВАЦ" одлучио да се повуче и из других земаља, у саопштењу ове компаније, оцењују као "намерно пласирану дезинформацију и лаж".

"Управо супротно, 17. јуна је извршни директор ВАЦ-а Бодо Хомбах изјавио да ће компанија поступити супротно ранијим плановима и неће се повући из Аустрије. Данас је медијска групација објавила понуду за преузимање друге половине акција листа 'Кронен Цајтунг', у којем тренутно држи удео од 50 одсто", наведено је у саопштењу, у којем се позива и на саопштење за штампу утицајног председника Комитета немачке индустрије за источну Европу Клауса Манголда.

У том саопштењу се повлачење "ВАЦ-а" из Србије оцењује као "озбиљан неуспех", уз напомену да је та медијска компанија током дугог присуства у Србији уложила велика средства.

Лопта на српској страни

"Надам се да ће најављено повлачење бити схваћено као сигнал за узбуну и да ће довести до побољшања услова за улагање", изјавио је Манголд изразивши наду да још може да се нађе решење за проблем и за наставак присуства "ВАЦ-а" у Србији.

"Лопта је на српској страни", оценио је и додао да ће "немачка индустрија помно пратити на какав третман наилази тај важни инвеститор".

У саопштењу се наводи да се Србија, захваљујући оствареном напретку у приближавању ЕУ, величини свог тржишта и економском развоју, последњих година развила у једну од најатрактивнијих инвестиционих локација на западном Балкану за немачке компаније и да је у јануару 2010. делегација немачког Комитета за економске односе са источном Европом посетила Београд ради разговора са владом Србије.

Учесници су представљали предузећа са укупним годишњим приходима од око 300 милијарди евра, па је то била највећа пословна делегација која је последњих година посетила Србију, наведено је у саопштењу, уз напомену да је Немачка најважнији трговински партнер Србије и четврти по величини директни инвеститор у ту земљу.

"Немачка индустрија подржава приближавање Србије ЕУ и спремна је значајно да повећа своја улагања. Српска влада је током разговора у јануару најавила даље побољшање услова за пословање инвеститора. Повлачење групације ВАЦ ће бацити сену на те најаве", оценио је Манголд.

Медијска групација "ВАЦ" убраја се у највеће медијске концерне у Европи, а осим у Србији, заступљена је у Аустрији, Мадјарској, Бугарској, Румунији, Хрватској, Црној Гори и Македонији.

"Вац" је пре три дана најавио излазак из медијских компанија у Србији у којима има капитал, а то су "Политика АД" и новосадски "Дневник".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи