Борба против корупције услов за ЕУ

Интензивирање борбе против криминала и корупције приоритет Владе Србије, изјавио премијер Мирко Цветковић, истичући да је борба против корупције један од најважнијих услова на путу ка ЕУ. Премијер и директорка Агенције за борбу против корупције потписали меморандум о разумевању.

Наставак, проширење и интензивирање борбе против свих облика криминала и корупције један од најважнијих приоритета Владе Србије, изјавио је премијер Србије Мирко Цветковић.

На скупу "Спречавање корупције кроз планове интегритета", у Палати Србија, Цветковић је истакао да је борба против корупције један од најважнијих услова који Србија треба да испуни на путу ка Европској унији.

Влада ће подржати све активности Агенције за борбу против корупције, најавио је Цветковић, подсетивши да је у претходном периоду донето низ закона, као и да је извршена реформа правосуђа у циљу ефикасније борбе против криминала и корупције.

С обзиром на то да већина препорука које је Влада усвојила још пре четири године нису сориведене, како је најављено Влада ће у сарадњи са Агенцијом за борбу против корупције, сарађивати у испуњавању обавеза из Националне стратегије.

Планирано је да се уведу нове мере, такозвани планови интегритета, који би требало да допринесу ефикаснијој борби. То је предвиђено меморандумом који су потписали премијер Мирко Цветковић и директорка Агенције Зорана Марковић.

"Тај посао је дуготрајан захтева континуирано деловање свих нас, а одговорност Владе је несумњива", рекла је директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић.

Поверење у борбу против корупције

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је указао да је неопходно одржавати политичку подршку надлежним органима и независним институцијама у борби против корупције, истичући да је борба против корупције врхунски приоритет Владе Србије.

"Не сме бити ни најмање сумње у искреност намера државног руководства да сузбије корупцију , иначе ако постоји и најбоље стратегије ће остати мртво слово на папиру", рекао је министар полиције Ивица Дачић.

"Сматрам да је зато неопходно одржати на највишем нивоу политичку подршку свим надлежним органима и независним институцијама у примени мера за борбу против корупције и у захтевању одговорности за њихову реализацију", рекао је Дачић.

Министар је нагласио и да је у претходном периоду "нажалост често било лутања у примени усвојених решења".

Кључни прописи су донети, подсетио је Дачић, наглашавајући да је стварање специјализованих јединица, попут јединице за финансијску контролу у полицији и независних институција и антикорупцијских тела, као важног колективног механизма.

Потребно је јачати отпорност институција на системску корупцију, рекао је министар Дачић, указавши на значај успостављања добре сарадње полиције и тужилаштва у борби против криминала и корупције, подсетивши на њен значај због прикључивања Србије Европској унији.

Борба против корупције велики изазов

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да је борба против корупције на свим нивоима један од највећих изазова за Србију у процесима европских интеграција. Да би борба против корупције била успешна мора бити заснована на јасној политичкој вољи и консензусу власти, рекао је Дежер.

Резултати недавног истраживања показали да скоро 90 одсто грађана Србије види корупцију као уобичајену праксу, што представља упозорење и позив на снажну борбу против корупције, подсетио је Дежер.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић је нагласио да планови интегритета представљају законску обавезу Агенције и превентивно утичу на могућу појаву корупције.

Према његовим речима, одговорност се показује конкретним делима у чему посебну улогу имају државни функционери и политичари који поштовањем одређених стандарда "постају мера испод које се не може ићи".

Стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте објаснио је да планови интегритета представљају конкретне акције које ће министарства предузети и подразумевају, између осталог, транспаретност при запошљавању и ригорозну политику прихватања поклона.

Планови интегритета представљају интерне и аутономне антикорупцијске мере превентивног карактера, које могу бити репресивне и тада их прате казнене мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи