Образовање најважније ромско питање

За укључивање Рома у друштво најбитније је обезбедити образовање за децу и старије особе и спречити напуштање школовања, изјавио потпредседник Владе, Божидар Ђелић, на Донаторском координационом састанку.

Потпредседник Владе Србије и национални координатор Декаде инклузије Рома Божидар Ђелић оценио је да је образовање најважнија мера за укључивање Рома у друштво.

Ђелић је на Донаторском координационом састанку за имплементацију Стратегије за унапређење положаја Рома у Србији истакао да је циљ државе образовање ромске деце, обезбеђивање да она не напуштају школе и образовање за старије особе.

"Влада Србије предложила је да се на нивоу региона западног Балкана издвоји 30 милиона евра - 20 милиона евра за запошљавање Рома и 10 милиона евра за смањење одустајања ромске деце из система образовања", изјавио је потпредседник владе.

Ђелић је истакао да је политика државе у складу са политиком ЕУ, што значи да је антидискриминаторна и да жели да припадници ромске мањине, посебно најмлађи, имају могућности као и сви други грађани.

Према његовим речима, Србија је у протеклих неколико година у буџету обезбедила пет пута више средстава за решавање инклузије Рома, што је, како је навео, и даље недовољно.

"У буџету за ову годину имамо око пола милијарде динара који су дефинитивно одређени за решавање питања инклузије", рекао је

Ђелић и додао да је од европске подршке држава лоцирала 37,6 милиона евра за инклузију Рома.

Потпредседник Владе је истакао и да је циљ конференције да се пронађу пројекти, али и извори финансирања за спровођење тих пројеката.

Аломар: Ромска мањина у најлошијој ситуацији

Гувернер Развојне банке Савета Европе, Рафаел Аломар, је истакао да та институција подржава 56 пројеката из 46 земаља, од који је 18 из централне и источне Европе.

Аломар је истакао да је мисија Развојне банке да помогне онима којима је потребна солидарност - избеглицама, мањинама и жртвама катострофа.

"Ромска мањина је скоро увек у најлошијој ситуацији и има низак степен образовања", истакао је Аломар.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Сајмон Греј изјавио је да се много напора мора уложити у образовање Рома и додао да сваки осми Ром има средње или више образовање, сваки пети посао, а да су њихове плате мање од плата осталих грађана.

На конференцији су учествовали и министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић и шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи