Угрожени манастири на Космету

Најаве Кфора да ће се повући из манастира Гориоч код Истока и Будисавце код Клине, угрозиле би безбедност тих светиња упозорио епископ Теодосије.

Повлачење снага Кфора из манастира Гориоч код Истока и Будисавце код Клине угрозиће безбедност и утицати на превентивно затварање тих манастира, рекао епископ Теодосије апелујући на међународне представнике у покрајини и Владу Србије да обезбеде заштиту српских светиња.

Епархија Рашко-призренска примила је претходних дана из више извора најаву Кфора да ће повући снаге које обезбеђују два манастира СПЦ, пише у саопштењу те епархије.

Владика Теодосије је упозорио да би реализација такве одлуке угрозила безбедност манастира Гориоч и Будисавци, можда утицала и на њихово превентивно затварање, али утицала и на односе СПЦ и КФОР-а, који су у великој мери санирани након марта 2004. године.

"Најодговорније апелујемо на међународне представнике у региону, Мисије УН и ЕУ, Унеско, као и на Владу Србије да предузму све што је у њиховој моћи да се спречи спровођење ове намере или да се, ако то већ није могуће, нађе хитно алтернативно решење по коме би најважније светиње Српске православне цркве биле стављене под неки други вид међународне оружане заштите", истакао је владика Теодосије.

Епархија Рашко-призренска подсетила је да поред та два манастира Кфор још обезбеђује Пећку патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу, Девич, Зочиште и Свете архангеле, наводећи да је "логично закључити да процес предавања заштите Косовској полицијској служби може бити настављен и на овим локацијама у скорије време".

"Поразна је чињеница да је од доласка мировних снага предвођених НАТО савезом и међународних представника у периоду 'мира' брутално уништено 150 српских цркава и манастира", рекао је владика Теодосије.

"Та чињеница је довољан разлог за озбиљну забринутост СПЦ и дубоко неповерење у локалне албанске институције које, ако већ нису директно оркестрирале ове нападе, нису ништа предузеле да би спречиле овај беспримерни талас уништавања хришћанских светиња у Европи на прагу 21. века", нагласио је владика Теодосије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи