Сто милиона евра за школе

Србија и Европска инвестициона банка потписали уговор за програм модернизације школа, вредан сто милиона евра. Кредитна линија износи 50 милиона евра. Уговор подразумева изградњу нових зграда, реконструкцију постојећих и усавршавање професора.

Представници Владе Србије и Европске инвестиционе банке потписали су, у Београду, Споразум о наставку финансирања програма модернизације школа у Србији, вредан сто милиона евра. Уговор подразумева изградњу нових зграда, реконструкцију постојећих и усавршавање професора.

Потписници уговора подсетили су да је најважније улагање у хумани капитал, односно у науку и образовање. Тако ће средства обухватити три компоненте, пре свега, реконструкцију 12 школа, затим утврђивање стратегије образовања и изградњу нових школа.

Министарка финансија Диана Драгутиновић рекла је да сама кредитна линија износи 50 милиона евра, јер су правила Европске инвестиционе банке да 50 одсто они финансирају, а за других 50 одсто се очекују државна средства.

"Сарадња на пројектима образовања је добра, а подршка образовања у основним и средњим школама је и подршка будућем економском развоју Србије", каже Доминик Урбан из Европске инвестиционе банке.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер подсећа да, осим великих улагања у ифраструктуру, Европа помаже и образовном процесу у Србији.

"У последњих седам година, уложили смо 61 милион евра у ове процесе. Европска комисија организоваће тренинге за наставнике у обновљеним и новоизграђеним школама, како би млади људи унапредили своје образовање и лакше дошли до посла", рекао је Дежер.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да су потписивањем споразума о наставку програма модернизација школа добијена средства за унапређење образовања, што је, како је оценио, "фантастично велики новац".

Он је најавио да би, после потврђивања тог споразума у Скупштини Србије, изградња и опремање школа требало да почне крајем јуна или почетком јула, а да ће део новца, односно три милиона евра, бити намењено изради стратегије образовања.

Примена уговора почеће првог дана после ратификовања споразума у Скупштини Србије. Само у овој години, издвајања су 20 одсто већа него што имамо издвојено у буџету Србије за све нивое образовања.

Део средстава биће намењен опремању информатичких кабинета, и образовању старијих генерација, којима ће бити омогућена обука, а тако ће се вратити на тржиште рада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи