Колективни уговор за цело здравсто

Посебан колективни уговор за запослене у здравственим установама од данас важи за све медицинске раднике, а не само запослене у установама чији је оснивач Република Србија.

Од данас почиње да важи Посебан колективни уговор за све запослене у здравству, без обзира да ли је оснивач установе држава или се ради о приватној здравственој установи, рекао је на конференцији за новинаре министар здравља Томица Милосављевић.

Истовремено, министар рада и социјалне политике Расим Љајић донео је одлуку о проширеном дејству тог уговора.

Милосављевић је истакао да су Посебним колективним уговором уређена права, обавезе и одговорности из радног односа, међусобни односи учесника потписника тог уговора и друга питања од значаја за запослене и послодавце, а у складу са Законом о раду и ратификованим међународним конвенцијама у тој области.

Према речима Милосављевића, уговором је, између осталог, уређен поступак заснивања радног односа у здравственој установи, образовање и стручно усавршавање запослених, плаћено одсуство запослених.

Такође и безбедност и здравље на раду, колективно осигурање запослених у случају смрти, повреде на раду, професионалне болести, смањења или губитка радне способности, право запослених на обавештење о свим питањима која су од значаја за социјално-економски положај, права и дужности у штрајку.

Доказ успешног социјалног дијалога

Министар Љаљић је рекао да је уговор доказ успешног социјалног дијалога у важној и осетљивој области као што је здравство.

Нагласио је да проширено дејство уговора значи да ће права запослених у здравству бити регулисана без обзира на то ко је оснивач здравствене установе.

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије др Бранислава Планчак изразила је задовољство колективним уговором који указује и на значај рада синдиката, додајући да ће њиме бити прекинут тренд наметања правила послодавца о правилима у раду у здравственим установама.

Она је такође указала на значај што су колективним уговором обухваћени и здравствени радници у приватној пракси који ће овим уговором бити потпуно заштићени.

Влада Србије је 20. маја, на предлог Министараства здравља, усвојила Посебан колективни уговор за здравствене установе чији је оснивач Република, и тим поводом министар здравља Милосављевић је потписао Колективни уговор са представницима три репрезентативна синдиката који су учествовали у припреми тог уговора.

Усвојени уговор се односи на 110 здравствених установа чији је оснивач Република, а после доношења одлуке министра рада и социјалне политике о проширеном дејству, овај уговор ће важити за све запослене у здравственим установама у државном и приватном власништву.

Уговор ће обухватити 35 установа чији је оснивач АП Војводина, 28 установа чији је оснивач град Београд, 158 домова здравља чији су оснивачи општине и 3.500 субјеката у приватној пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи