Бумеранг деца у Србији

Сан сваке младе породице је самосталан живот. Међутим, због економске кризе, све више младих се враћа у родитељски дом. Феномен повратка, познат као бумеранг деца, захватио је све европске земље, па и Србију.

Због економске кризе, све више младих одустаје од самосталног живота и враћа се у родитељски дом. Тај феномен повратка, познат као бумеранг деца, захватио је све европске земље, па и нашу. У родитељско гнездо враћају се и они који су, у међувремену, основали сопствену породицу.

Сан сваке младе породице је самосталан живот. Такве планове имали су и Бојан и Данијела Илић из Крагујевца. Ипак због малих и нередовних плата, од куповине стана на кредит, врло брзо су одустали.

"Ретке су фирме које у дан исплаћују радницима плату тако да су и ретке ситуације да дочекате плату са пуним новчаником", рекла је Данијела Илић.

Према речима њеног супруга Бојана, кредити се добијају лако само на папиру, а да бисте дошли до њега потребно је да испуните низ услова, које ми у овом тренутку нисмо могли да испунимо, тако да то остаје нерешено.

Повратак у родитељски дом, кажу стручњаци, мач је са две оштрице јер се од неког новог покушаја осамостаљивања временом одустаје.

Традиционална везаност мајке за синове, такозвани мамизам и даље је велика чак и у урбаним срединама. Заједници се, због тога, бар на почетку највише радују баке, док су деке опрезније.

Неслога међу генерацијама

Родитељи и даље мисле да ће децу најбоље посаветовати шта треба да раде, а пар је у ситуацији да хоће да направи своју аутономију", рекла је Вера Деспотовић Станаревић из Саветовалиште за брак и породицу.

Деспотовић Станаревић истиче да онда настаје проблем да ли ће живети по својим принципима или ће прихватит правила која намећу родитељи.

Иако су старији у почетку спремни да пруже и трпе, касније, због осећања угрожености, често и сами затраже помоћ.

Љиљана Радаш из Градског центра за социјални рад каже да су имали случај да је старији господин одлучио да оде у дом, а да стан остави ћерки и унуцима.

"Сматрао је да је он своју обавезу испунио и да је дошло време да се посвети себи, да се дружи са својим вршњацима, игра шах, да да одушка себи", навела је Радаш.

Живот у заједници често утиче и на одустајање од рађања другог детета. Бугарска, једина земља у којој је наталитет нижи од нашег, тај проблем покушала је да ублажи увођењем плата за баке и деке које чувају сопствене унуке.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи