Грозница пријемних испита

Будући средњошколци и бруцоши припремају се за пријемне испите углавном у школама и на факултетима. Припреме коштају од 800 динара за приватан час, до 20.000 за групну наставу.

За разлику од претходних година, будући средњошколци и бруцоши за пријемне испите углавном се припремају у школама и на факултетима.

Они, којима су потребни приватни часови, издвајају од 800 динара по часу, до 20.000 за групну наставу. Како је просечна зарада око 40.000 динара, сасвим је извесно да ће родитељи за припрему, у зависности од броја часова, издвојити бар једну плату.

Осмаци редовно посећују припремну наставу коју им школе организују, али многи од њих, узимају и приватне часове, како би утврдили области које се траже на тесту. Професори кажу да су за оне који су редовно вежбали предавања у школи довољна. Уколико идете на приватну групну наставу, припрема стаје 20.000 динара.

За разлику од будућих средњошколаца, будући бруцоши се углавном припремају сами или похађају наставу коју организују сами факултети. На Правном факултету 60 часова стаје 10.000 динара.

Доцент Правног факултета у Београду Војислав Станимировић каже да припреме будућих студената показују њихову одлучност и жељу да се нађу на том факултету и да се изборе за своје место, вероватно међу студентима који се финансирају из буџета.

Припреме углавном викендом

На Машинском факутету у Крагујевцу, припрема из математике је бесплатна. Као и на већини факултета одржава се викендом. За 60 припремних часова из математике на београдском Машинском факултету треба издвојити 9.000 динара.

Припреме за полагање пријемног из електротехнике - из математике и физике одржавају се од новембра и коштају у зависности од тога да ли се плаћају одједном или на рате, од 21.500 до 25.800 динара.

Наставу држе професори и асистенти, а будући инжењери добијају домаће задатке и пробне тестове.

На Медицинском факултету у Крагујевцу, будући лекари, на пример, добијају брошуру и диск са претходним тестовима, тако да могу да симулирају испит, и тако виде колико би бодова освојили. Брошура и диск су урачунати у пријаву пријемног и стају 6.000 динара.

Пријаве за полагање пријемних испита коштају, у зависности од факултета, од 3.000 до 12.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи