Поплавни талас стигао до Београда

Водостаји на Дунаву, Сави и Тиси у порасту, али и даље на нивоу редовне одбране. Поплавни талас стигао и до Београда. Код куле Небојше дошло до пораста водостаја.

Ниво водостаја на Дунаву, Сави и Тиси у порасту је, али и даље на нивоу редовне одбране од поплава.

Иван Карић, руководилац сектора одбране од поплава "Београдвода", каже да је у ситуацијама када је проглашено стање редовне одбране од поплава неопходно спроводити превентивне мере и апеловао је на опрез суграђанима који имају пловне објекте.

"Ово је апел суграђанима који имају пловне објекте да их редовно обилазе. Биће великих осцилација водостаја, те је неопходно да се, по потреби, затежу везови", упозорио је Карић.

Ванредне мере уведене су код Шапца у општини Владимирци, јер је ниво Саве у селу Прово код насипа у дужини од пет километара достигао квоту од 488 сантиметра, саопштио је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије.

У селу Мрђеновци Водопривредно предузеће "Сава" изводи радове на насипу у дужини од 500 метара ради заштите девет потенцијално угрожених домаћинстава, а подземне воде угрожавају и осам домаћинстава у селу Мишар.

Житељи Мишара одбили помоћ 

Житељи тог места су, ипак, одбили помоћ ватрогасно-спасилачких јединица Сектора МУП-а за ванредне ситуације, а подземне воде угрожавају и домаћинства у селу Мајур где је становништву саветована евакуација.

У општини Коцељева, у селу Свилеува, активирало се старо клизиште и остећена је једна викендица, док у општини Сомбор, у месту Кљајићево, ватрогасно-спасилачке јединице и даље црпе воду.

У атару села Риђица на терену су два багера који продубљују канал, у коме је ниво воде опао за три сантиметра.

Због пораста водостаја Дунава, у Неготину је у опасности од плављења 10 домаћинстава, иако је у селу Радујевац ноћас постављен одбрамбени насип у дужини од 200 метара.

Дунав је код тог града достигао 600 сантиметара и на снази је редовна одбрана од поплава.

Најнижа тачка је на простору испод Небојшине куле, на ушћу, где је превентивно затворен пружни пролаз за путничка возила.

Водостаји у порасту наредних дана

У општини Сомбор, у месту Кљајићево у току ноћи, у улици Раде Кончар број 34 у кући старије градње, дошло је до урушавања пода у подрумску просторију, али нема повређених особа, наведено је у саопштењу Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Јавно водопривредно предузеће "Србијаводе" саопштило је да се мере редовне одбране од поплава спроводе се на реци Дунав код Смедерева и на ушћу Јасеничке реке и Великог Тимока, а Хидро електрана "Ђердап" испушта веће количине воде ради ослобађања корисне запремине као меру заштите од наиласка поплавног таласа.

Мере редовне одбране од поплава спроводе се на реци Сави од ушћа реке Вукодраж до ушћа Дрине и на Дрини до Бадовинаца, док су укинуте мере редовне одбране од поплава на реци Јадар и притокама на територији општине Лозница.

У саопштењу се наводи да ће водостаји бити у већем порасту у наредна четири дана, као и да се код Шапца Сава приближава коти ванредне одбране од поплава, која ће вероватно бити проглашена у току дана.

У складу са Општим планом за одбрану од поплава и Оперативним планом за одбрану од поплава за 2010. годину "Србијаводе", надлежне за подручја Србије без територија АП Војводине и Града Београда, организује и спроводи одбрану од поплава на водотоковима на којима постоје објекти за заштиту од штетног дејства вода.

Одбрану од поплава то предузеће спроводи ангажовањем територијално надлежних водопривредних предузећа, док за подручја која нису обухваћена плановима мере и радове за заштиту од поплава прописују локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи