Оправданост царског реза?

Најзначајнији скуп за српске гинекологе и акушере, Гинеколошко-акушерска недеља, одржава се у Београду. Ове године научници расправљају о оправданости царског реза, односно да ли је овакав вид порођаја потреба или луксуз.

Гинеколошко-акушерска недеља која се одржава у Београду, по мишљењу Српског лекарског друштва, најзначајнији је скуп за српске гинекологе и акушере.

Стручњаци у овој области из целе Србије, могу да размене искуства, разговарају о проблемима са којима се суочавају, али и да донесу заједничке закључке о томе како убудуће треба радити у интересу и пацијаната, али и лекара.

Главна тема 54. Гинеколошко-акушерске недеље је царски рез. Пријављено је чак 40 радова, који треба да дају одговор на питање да ли је царски рез потреба или луксуз.

"Царски рез јесте добар вид порођаја само онда када постоје јасне индикације, да не требамо чинити услугу пацијенткињама и радити царски рез уколико за то не постоје праве индикације, јер ипак то је оперативни захват који може да се компликује, тако да увек треба стимулисати природу, вагинални порођај", рекла је докторка ГАК Народни форонт Ана Митровић Јовановић.

На скупу се разгова о још једној значајној теми, вагиналним операцијама. Стручњаци тврде да би, када је реч о оперативним техникама у овој области, управо такве интервенције, требало да буду доминантан приступ. Међутим, није тако, јер, како кажу, нема довољно обучених кадрова.

"Основна ствар је повећање броја специјализаната и специјалиста из гинекологије и акушерства, јер поред тога што имамо много посла као установа секундарног и терцијалног нивоа, долази нам и много пацијената из других градова које морамо да збринемо", рекао је професор Александар Живановић из ГАК-а Крагујевац.

"Имамо задовољавајуће услове за рад, нешто су нам старији кревети у самом породилишпту, наравно, увек је потребно yанављање, али то yависи од финансијске ситуације у држави уопште", рекао је Живановић.

"Наша тежња је да сваки лекар усвоји све оне стандарде, који су актуелни свуда у свету, и у великим центрима као што је београд, о проблемима, болестима, протоколима, спроводе на сом пацијенту", рекао је професор Станиша Станишић потпредседник Гинеколошке секције СЛД.

Отварању је присуствовао је и наш најстарији гинеколог, који је ушао у десету деценију живота, професор Драгомир Младеновић, добитник награде Велики печат Српског лекарског друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи