Стипендије за жене у науци

Потписан Протокол о сарадњи на програму националних стипендија "За жене у науци". Протоколом је отворен конкурс за младе научнице, на докторским и пост-докторским студијама, које се баве научно-истраживачким радом у области природних наука.

Потписивањем Протокола о сарадњи на програму националних стипендија "За жене у науци" отворен је конкурс за младе научнице, на докторским и пост-докторским студијама, које се баве научно-истраживачким радом у области природних наука.

Протокол су у Влади Србије потписали министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, генерална директорка компаније "Л'ореал Балкан" Брижит Стрелер и генерални секретар Националне комисије за УНЕСКО Јасна Зрновић.

Ђелић је после потписивања Протокола позвао све научнице које немају више од 35 година да се до 1. септембра пријаве за програм и тако конкуришу за једну од две стипендије у износу од 5.000 евра.

"У Србији чак 45 одсто научника су жене што је један од највећих процената у Европи и свету", истакао је Ђелић и додао да се у другим земљама тај проценат креће од 10 до 20 одсто.

Према његовим речима, Србија је овим пројектом ушла међу 40 земаља у којима се спроводи програм стипендирања младих научница.

Према његовим речима, у водећим структурама српске науке, жене нису заступљене на исти начин међу деканима, ректорима и директорима Института.

Нова елита младих научница

"Веома је битно да се што већи број научница пријави на ову стипендију из разлога што смо прошле године први пут имали једну младу научницу из Србије која је тријумфовала на светском нивоу", истакао је Ђелић и подсетио да је Ивана Пешић из Ниша прва Српкиња која је уврштена у 15 најперспективнијх младих научница у свету.

Кроз овај програм стипендирања формираће се нова елита младих научница, које ће у годинама које долазе бити у стању да конкуришу за престижне светске награде.

Стрелер је навела да је циљ овог пројекта да се охрабре младе научнице и посвете каријери, али и да изграде самопоуздање.

"На овај начин показујемо да је компанија 'Л'ореал' узоран грађанин света", истакла је Стрелер.

Зрновић је навела да је будућност Србије у науци и да је зато неопходно да се "пробуде компаније у Србији и свету које могу да допринесу реализацији оваквих пројеката".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи