Виловском одузет свештенички чин

Протосинђел Симеон Виловски, који се налази у екстрадиционом притвору у Грчкој, одлуком Црквеног суда лишен је свештеничког и монашког чина и искључен из Црквене заједнице на три године.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска саопштила је да је протосинђел Симеон Виловски, који се налази у екстрадиционом притвору у Грчкој, одлуком Црквеног суда лишен је свештеничког и монашког чина и искључен из Црквене заједнице на три године.

Виловски је одбио да одговори на оптужницу, што се по црквеним правилима тумачи као да оптужени учињена дела признаје, објашњава се у саопштењу, уз напомену да да је он, такође, одбио да прими пресуду Црквеног суда.

Црквени суд је закључио да је Виловски немонашким и нецрквеним понашањем, самовољом и непокоравањем надлежним црквеним властима, као и ширењем неистина и клевета, нанео штету угледу Цркве.

Виловски је то, према оцени Суда, чинио ради промоције, прибављања материјалне користи, али и да би сарадницима омогућио да се окористе на штету Епархије рашко-призренске, притом покушавајући да избегне одговорност за флагрантно кршење светих канона, црквених уредби и прописа.

Црквено судски поступак је покренут на основу одлуке Светог архијерејског сабора, који је од 2006. до 2009. године то узастопно тражио и, од тада надлежног епископа Артемија, који је то одбијао, а коме је Виловски био секретар.

Против Симеона се води истрага у Вишем суду у Београду под сумњом да је умешан у финансијске махинације.

Виловски, који је осумњичен за више кривичних дела, тренутно се налази у екстрадиционом затвору у Солуну, а након потврде вишег суда у Атини, биће предат органима Министарства унутрашких послова Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи