Ванредне одбране од поплава

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да су ванредне мере одбране од поплава проглашене на Дунаву, Сави, Тиси, Тамишу и Моравици.

Ванредна одбрана од поплава тренутно је проглашена на Дунаву код Новог Сада, Земуна, Панчева и Смедерева, на Сави код Београда и Шапца, на Тиси код Новог Кнежевца, Сенте, Новог Бечеја и Титела, на Тамишу код Јаше Томића и Сечња, на Моравици код Ватина и на Нери код Кусића, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

У општини Неготин, у селу Радујевац, дошло је до пораста нивоа Дунава и постоји опасност од плављења домаћинстава, а општински штаб је донео одлуку да се постави одбрамбени насип за заштиту објеката.

За постављање одбрамбеног бедема ангажовано је пет камиона и два утоваривача.

На подручју општине Сомбор приметан је пораст нивоа подземних вода, али за сада то не ствара додатне проблеме.

У тој општини, у месту Кљајићево, припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора МУП-а за ванредне ситуације црпе воду из дворишта и башта, док у селу Риђици, Водопривредно предузеће вади муљ из корита Плазовица, али је ситуација под контролом и не очекује се погоршање.

У месту Пригревици припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора пробијају цеви испод ћуприја и чисте одводне канале, док у Кањижи и даље црпе воду из канала Кириш, која се пребацује у Тису, наведено је у саопштењу.

Настављено испумпавање

Највише проблема од великих вода има на подручјима Сомбора, Суботице, Зрењанина и Кикинде, где, у оквиру ванредних или редовних мера одбране од поплава, непрестано раде мобилне водене пумпе, саопштило је Јавно предузеће "Воде Војводине".

На војвођанским водотоцима одбрана од поплава спроводи се на укупно 536 километара, а највеће невоље ствара водоток Плазовић у близини Риђице, којим је последњих неколико дана стигла велика количина воде из Мађраске.

Водостај је у стагнацији и интензивно се ради на чишћењу тог водотока.

У саопштењу је наведено да је у сливу речице Кереш код Кањиже избегнута опасност од плављења насеља, после постављања мобилне пумпе, као и да брана није пукла већ се већа количина воде излила у ливаде и ритове.

Реке се повукле у корита

Река Јадар, њене притоке и све друге реке које су на више места у лозничком крају пре два дана поплавиле углавном пољопривредно земљиште, повукле су се у корита.

На мосту преко Јадра у Јелаву, код Лознице, јутос је ниво воде износио 252 центиметра док је у ноћи између уторка и среде достигао 324 центимета, па је Јавно водопривредно предузеће ''Србијаводе'' увело редовну одбрану од поплава.

На угроженом подручју Лознице редовна одбрана од поплава се уводи када ниво Јадра у Јелаву достигне 250 центиматара, а ванредне мере се проглашавају када је водостај 300 центиметра.

У средњем и горњем делу тока у лозничком крају, где још није регулисано корито, Јадар се често излива, а овога пута је поплавио пољопривредно земљиште у приобалном појасу Драгинца, Цикота, Брадића и Великог села.

У корита су се повукле и Криваја, која је у Козјаку претходних дана поплавила дворишта тамошње основне школе, здравствене амбуланте и дворишта пет домаћинстава, Лешничка река и њене притоке, као и речица Церница која се излила у Доњој Бадањи.

За сада нема података о евентуалној штети, а извесно је да је ова поплава била мањег обима и сем у делу Козјака, под водом је било искључиво пољопривредно земљиште, рекли су у Градском центру за обавештавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи