Талентовани полажу пријемни

У уметничким школама и филолошкој гиманзији, данас почиње полагање пријемних испита, док у четворогодишњим школама почињу пријаве за упис. Места има за 2.886 талентованих, а пријавило се око 3.500 кандидата.

За осмаке који желе да упишу уметничке или школе за ученике са посебним способностима, данас почиње полагање пријемних испита, као и пријављивање за упис у гимназије и четворогодишње школе, предвиђено је календаром уписа за школску 2010/2011. годину.

Пријемни ће, у зависности од школе, трајати до 7. јуна, а кандидати који желе у четворогодишње стручне школе или гимназије, могу до 15. јуна да се евидентирају у својим матичним основним школама.

У уметничким школама, математичким и филолошким гимназијама и одељењима, у наредној школској години има места за 2.886 ђака, а пријавило се готово 3.500 кандидата.

Полагање пријемног у музичким и балетским школама обавиће се 3, 4. и 5. јуна, а у уметничким школама ликовне области пријемни ће бити одржан од 4. до 6. јуна.

У Математичкој гимназији и математичким одељењима пријемни ће бити 5. јуна, дан касније у одељењима за ученике са посебним способностима за физику, док ће у филолошким гимназијама и одељењима пријемни бити 5, 6. и 7. јуна.

Коначни резултати пријемних испита биће објављени до 11. јуна, а тог дана заказан је и упис ученика који су положили пријемни.

На пријемном испиту проверавају се знања стечена у претходном образовању и посебне способности кандидата неопходне за одређену школу, односно профил.

Осмаци који желе да упишу гимназије и четворогодишње стручне школе, полагаће квалификациони испит из српског (матерњег) језика и математике.

Квалификациони испит из српског (матерњег) заказан је за 21. јун, а дан касније полагаће се квалификациони из математике.

Ученици који после осмог разреда желе да упишу трогодишњу средњу стручну или школу која траје две године, не полажу квалификационе испите, већ у матичној основној школи попуњавају листу са 20 уписних жеља и рангирају се на основу успеха.

У школској 2010/11. години за 80.000 ученика који завршавају осми разред предвиђено је 87.500 места.

Садашњи осмаци последња су генерација ђака која ће полагати пријемне односно квалификационе испите, пошто ће тестови знања од наредне године бити замењени завршним испитом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи