Рано за увођење такси на љубимце

У Београду половина паса нерегистрована, и док се бар 90 одсто паса не региструје, не вреди уводити таксе на љубимце, рекао за РТС Елвир Буразеровић из ОРКЕ.

Елвир Буразеровић, из Организације за поштовање и бригу о животињама изјавио је у Јутарњем дневнику РТС-а да је преурањено уводити таксе на кућне љубимце.

Буразеровић је као главни разлог за неспровођење ове мере навео чињеницу да немамо регистроване и обележене све псе.

"Број обележених паса у Београду је испод 50 одсто и не можемо уводити таксе док немамо бар 90 одсто обележених животиња", рекао је Буразеровић.

До сада обележених и регистрованих паса има 88.000. То је велики посао, наводи Буразеровић, али додаје да може релативно брзо да се уради уколико постоји добра воља државе.

"Још један разлог да се ова такса не уведе је и велики број паса луталица, чији се број повећава", истакао је Буразеровић и додао да ће увођење ове таксе довести до избацивања паса на улицу и повећања броја луталица.

Иако је напуштање пса прекршај, уколико власник има необележеног и нерегистрованог пса, ако га напусти, нико то не може доказати.

Коментаришући случај једногодишње керуше Миле, којој је неко одсекао све четири шапе, Буразеровић је нагласио да ОРКА у последње време бележи велики пораст насиља према животињама, а да су најчешће жртве управо напуштене животиње.

Иако су казне прописане, оне се ретко примењују. Према мишљењу Буразеровића, разлог томе је несарадња између државних органа одговорних за ту област.

До данас су за више од десет случајева злостављања животиња донете правоснажне пресуде, од којих је једна затворска казна. Буразеровић наводи да је са једне стране добро знати да се закон примењује, али да због злостављања животиња ипак има мало правоснажних пресуда.

Насиље над животињама индикатор насиља над људима

За тешко убиство животиње, казна затвора је три године. Ту иницијативу је покренула ОРКА са Стручном групом за европско право Правног факултета у Београду.

Међутим, Буразеровић истиче да је осим казни важно и образовање, посебно деце, како би се створила култура толеранције, саосећања и складног суживота људи и животиња.

"Веза између насиља над животињама и насиља над људима постоји", сматра Буразеровић, наводећи као пример човека у Земуну који је убио свог кума.

"Испоставило се да је тај човек познат ОРКИ из 2006. као починитељ више случајева злостављања животиња, међутим тада полиција није реаговала. Следеће године исти човек је пријављен за случај силовања, али није било довољно доказа. На крају, 2010. године, тај човек је убио човека", рекао је Буразеровић.

Буразеровић ипак сматра да не треба изједначавати насиље над животињама са насиљем у породици, али закључује да је насиље на животињама поуздан индикатор насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи