Реке се повлаче, проблеми остају

У поплављеним подручјима реке се повлаче у корита. Због кише која погоршава ситуацију у поморавском крају тридесетак житеља алексиначког села Витковац још не може да се врати у своје домове. Влада Србије упућује финансијску помоћ поплављеним подручјима.

Реке се полако повлаче у корита у већини поплављених подручја. Иако се и Јужна Морава повлачи тридесетак житеља алексиначког села Витковац још не може да се врати у своје домове, јер киша која данас пада погоршава ситуацију.

Пут од Крушевца до тог, најугроженијег села у алексиначкој општини, још није проходан. У долини Јужне Мораве поред Витковца и у селима Доњи Љубеш и Ђунис, поплављено је 90 кућа и 600 хектара обрадивих површина.

Врањанци су већ четврти дан без воде, јер због превисоког нивоа акумулације на брани Првонек не може да се санира квар на главном цевоводу.

Техничку воду не смеју да користе ни за кување. Препоручено је да основне и средње школе од понедељка, до када ће добити техничку воду, почну са радом. Испред школа биће постављени канистери са водом за пиће.

После три дана у Пироту је нормализовано стање са водом.

Доктор Зоран Странковић из пиротског завода за здравље каже да је вода замућена и да се може користити само као техничка, а никако за пиће или за кување.

Зоран Николић, директор пиротског водовода, истиче да се према информацијама са терена ситуација поправља, а да радницима водовода предстоји посао одмуљавања цеви и чишћења филтера, да би се квалитет воде за пиће довео на нормалан ниво.

Бели Тимок који је трећи пут ове године поплавио зајечарска насеља Муљак, Изворски пут и Вишњар, повукао се у корито. Граду недостају пумпе за испумпавање воде, а Зајечарци стрепе од кише наредних дана. Постоји опасност од појаве заразних болести, јер су се у поплављеним насељима излиле и бројне септичке јаме.

Помоћ Владе за седам градова

Влада Србије одлучила је данас да финансијски помогне градовима и општинама погођеним поплавама.

"Одлучено је да Зајечар добије 12 милиона динара, Лесковац 13 милиона, Алексинац седам милиона динара. За Прокупље Влада је издвојила три милиона, за Краљево два милиона, док су Крушевац и Гаџин Хан добили по милион динара", наводи се у саопштењу Владе.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је у Краљеву да ће то Министарство издвојити пет милиона динара као прву помоћ породицама које су претрпеле највећу штету у овонедељним поплавама у овом граду и његовој околини.

Министар Марковић је у Краљеву обишао локације најугроженије поплавама и том приликом рекао да ће пет милиона динара помоћи у понедељак бити пребачена локалној самоуправи која треба да их употреби за помоћ најугроженијим породицама.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин посетио је село Навалин, код Лесковца и том приликом изјавио је да ће његово министарство помоћи свим поплављеним подручјима и да су стручне екипе већ на терену, са задатком да попишу причињену штету.

Бујичне воде су нанеле огромну штету пољопривредницима, рекао је Драгин, који је обишао пластенике у Навалину, поплављене водом из незавршеног индустријског колектора отпадних вода.

Драгин је најавио помоћ министарства за завршетак тог колектора отпадних вода и изјавио да је већ уплаћено 15 милиона динара помоћи поплављеним пољопривредним домаћинствима на територији Лесковца.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да се акција црпљења воде наставља у околини Лесковца у Алексинцу и Прокупљу, у свим местима где су припадници сектора за ванредне ситуације били ангажовани протеклих дана.

Према његовим речима, нове падавине се очекују ноћас и сутра, тако да ће МУП наставити да прати ситуацију и по потреби реаговати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи