Научна сарадња САД и Србије

Потпредседник Владе Божидар Ђелић потписао са представницима САД у Вашингтону Споразум о научно-технолошкој сарадњи. САД нам сада отварају врата, тамо где су најбоље, у технологији и науци, а на нама је да то искористимо, оценио је Ђелић.

Министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић потписао је у Вашингтону Споразум о научно-технолошкој сарадњи са Сједињеним Америчким Државама. Ђелић је истакао да се Споразумом шаље порука да је "Србија отворена за сарадњу и бизнис".

"Споразум не видимо само као однос између земље и земље, између универзитета и универзитета, већ и као велику прилику за америчке технолошке компаније да дођу да раде у Србији", рекао је Ђелић.

"Сједињене Државе нам сада отварају врата, тамо где су најбоље, у технологији и науци, а на нама је да то искористимо", истакао је Ђелић.

Са америчке стране, споразум је потписала подсекретар за демократију и глобалне послове Марија Отеро.

"Овим споразумом шаљемо поруку нашој научној заједници, али и америчким научницима и техолошким предузетницима - Србија је сада отворена за сарадњу и бизнис", истакао је Ђелић.

Подсећајући да је пуних 30 година откако САД и Србија имају званичне односе на пољу науке и техонологије, Ђелић је истакао да је споразум важан корак за Србију, јер су САД земља која предводи у науци и техноологији.

"Поред тога, српска научна дијаспора је најјача управо у САД и зато споразум даје оквир за Американце, Србе и Србе у Америци и омогућава да Американци дођу да раде у Србији", напоменуо је потпредседник владе.

Ђелић је додао да се споразумом решава проблем издавања виза за чланове научне заједнице, као и проблем интелектуалне својине, а отварају се врата и за друге споразума између института, универзитета и научнних установа двеју земаља.

Нова фаза односа Србије и САД

Марија Отеро је истакла да споразум о научно-технолошкој сарадњи представља нову фазу за односе на пољу науке између САД и Србије, која ће отворити нове могућности за контакте између научника и "проширити ток знања између наше две земље".

"Заједно ћемо радити на новим открићима на широком пољу научних истаживања. Верујемо да ће обе земље имати велике користи од овог партнерства", рекла је Отеро.

"Никада није постојала већа потреба да међународна научна заједница заједно ради на преваилажењу глобалних искушења која нас све погађају", истакла је Отеро.

Отеро је истакла да је залагањем америчког председника Барака Обаме и државног секретара Хилари Клинтон, научна дипломатија постала део америчке дипломатије, а размена идеја међу научницима један је од врхунских приоритета садашње администрације.

"Споразум је још један знак решености САД и Србије да унапређују билатералне односе", истакла је Отеро.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи