Алтернативне казне и у Нишу

Рад у јавном интересу као главна казна за кривична дела за до три године затвора омогућен и у Нишу. Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција потписали министарка Маловић и градоначелник Ниша Симоновић.

Министарка правде Снежана Маловић и градоначелник Ниша Милош Симоновић потписали су данас Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкција.

Маловић је после потписивање Меморандума рекла да ће он омогућити реализацију алтернативних санкција на територији Ниша и да ће њиме бити успостављена сарадња између повереничке службе Управе за извршење кривичних санкција и предузећа и установа чији је оснивач град Ниш.

''Од почетка примнене алтернативних санкција у Србији за сада је изречено 97 пресуда казне рада у јавном интересу и 60 мера надзора'', рекла је Маловић.

Министарка је напоменула да је један од најважнијих предуслова за успешну реализацију спровођења алтернативних санкција активно учешће локалне заједнице и да се алтернативне санкције већ спроводе у неколико градова у Србији.

Кривичним закоником Републике Србије прописане су кривичне санкције казна рада у јавном интересу и мера упозорења условне осуде са заштиним надзором који хуманизују казнену праксу и које не вређају људско достојанство.

Рад у јавном интересу може се изрећи као главна казна за кривична дела за која је прописан затвор до три године или новчана казна, а у случају да осуђени не изврши само део изречене казне рад у јавном интересу, замењује се казном затвора.

Маловић је напоменула да ове санкције не представљају никакво ублажавање казне или аболицију.

Осуђена лица задржавају свој посао, а на овај начин се штеде значајна буџетска средства, јер сваки дан који затвореник проведе у затвору кошта најмање 1.000 динара, рекла је Маловић.

Европска пракса, додала је она, показала је да се применом алтернативних санкција смањује број повратника.

Маловић је захвалила ОЕБС-у (Организацији за европску безбедност и сарадњу) која је подржала овај пројекат и помогла да се он оствари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи