Телевизија као оруђе културне размене

Телевизија као медиј је најбржи пут којим култура може путовати са краја на крај простора, рекао министар културе Небојша Брадић на регионалној конференцији "ТВ - медиј као оруђе интеркултурне сарадње".

Министар културе Небојша Брадић истакао је да је телевизија као медиј најбржи пут којим култура може путовати са краја на крај простора, који говори истим или сасвим сличним језиком, који имају заједничку прошлост и навике.

"Тај медиј представља логичну везу између људи који желе да размењују културна добра, искуства и сазнања, и не треба им бољи посредник од телевизије", рекао је Брадић на почетку конференције "ТВ - медиј као оруђе интеркултурне сарадње", која се одржава у Београду.

Према његовим речима, култура отвара путеве тамо где су они за политику недоступни, али ту чињеницу треба понављати много пута како би она допрла до свести људи који одбијају да је прихвате.

Брадић је подсетио да сви знају колико је телевизија утицајан и моћан медиј, и колико је нанела зла, мржње и непријатељства када је доспела у руке погрешних људи.

"Сада смо пред другим циљем, да лечимо ране и отварамо простор за цивилизовану сарадњу'', поручио је Брадић.

Конференција доказ регионалне сарадње

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адријано Мартинс је указао да конференција представља доказ да Србија тражи начин да успостави бољу регионалну сарадњу и међукултурну размену.

"Делите прошлост и делићете заједничку будућност у оквиру ЕУ, и зато је ово добар разлог за ЕУ да подстакне регионалну сарадњу на бројним пољима међу земљама Западног Балкана", истакао је Мартинс.

Он је подсетио да је у Европи телевизијско емитовање регулисано у оквиру јединственог тржишта још 1989. године.

''Захваљујући модерним технологијама, телевизија је доступна свуда у свако време, на рачунару или телефону, а ЕУ је ажурирала правила како би обухватила и ове медије'', указао је Мартинс.

Медији су у ЕУ изузетно значајни и зато се издвајају значајна средства за њихов развој на Балкану, рекао је Мартинс и подсетио да укупна вредност пласиране помоћи у оквиру ЦАРД програма износи око 17 милиона евра.

Директорка Француског културног центра Паскал Делпеш оценила је да су на Балкану стално били присутни снага, енергија и храброст људи који се баве културом, мада она није толико видљива у медијима, посебно на телевизији.

Ово није само карактеристично за Србију и околне земље, него се и у Француској воде сталне полемике око присутности културе у медијима, истакла је Делпеш.

"Култура у ширем смислу, не само елитна, академска култура, него култура свакодневног живота, нових друштава и генерација није довољно присутна на медијима", закључила је Делпеш.

На конференцији учествују бројни релевантни стручњаци, културолози, аутори културних програмна, као и уредници који одлучују о прављењу и емитовању културног програма из Црне Горе, БиХ, Македоније, Словеније, Хрватске и европских земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи