Кредити за војне пензионере

Бескаматни стамбени кредити помоћиће војним пензионерима да реше стамбено питање, уз истовремене уштеде у систему одбране, рекао министар одбране Драган Шутановац. Уручени уговори за 105 корисника војних пензија.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да ће се кроз бескаматне стамбене кредите војним пензионерима помоћи да реше стамбено питање уз истовремене уштеде у систему одбране.

После уручивања уговора за 105 корисника војних пензија, који остварују услове за стамбено кредитирање у износу до 20.000 евра у динарској противредности, Шутановац је истакао да ће се тај модел примењивати широм Србије.

Министар је навео и да ће са планираним доделама око 500 стамбених кредита војним пензионерима Министарство одбране годишње уштедети око 60 милиона динара. Према његовим речима, уштеда ће се остварити тиме што војни пензионери који добију кредит више неће примати "утс додатак", односно увећане трошкове становања.

Шутановац је истакао да ће та средства бити поново улагана у оне војне пензионере који желе да добију ту врсту стамбеног кредита и додао да је један од највећих проблема стамбено збрињавање и активних и пензионисаних припадника система одбране.

Министар је навео и да готово 3.000 војних пензионера нема решено стамбено питање, а да се годишње издваја говотово 10 милиона евра за увећане трошкове становања за све припаднике војске и војне пензионере.

Шутановац је додао и да такав систем није одржив, јер се годинама троше велика средства и да је ресорно министарство кренуло са озбиљном реформом и у том сегменту.

Управа за традицију, стандард и ветеране

По његовим речима, први пут је формирана Управа за традицију, стандард и ветеране при Министарству одбране која ће да се бави проблемима и ветерана и војних пензионера.

"Министарство одбране је решило око 2.100 стамбених питања од чега 650 за војне пензионере, али то је "кап у мору" зато што око 20.000 људи још увек нису решили стамбено питање, навео је министар.

Шутановац је подсетио и да Министарство одбране и Влада Србије немају могућности да обезбеде толики број станова и да покушавају да пронађу начине да реше те проблеме путем субвенционисаних кредита и једнократне помоћи војним пензионерима.

Директор Фонда за социјално осигурање војних осигураника пуковник Милојко Миловановић је прецизирао да је 440 војних пензионера поднело захтеве за овим кредитом, од којих је 208 и усвојено.

Миловановић је навео и да је данас 105 корисника војних пензија потписало уговоре са тим Фондом, међу којима и потпуковник у пензији Зденко Шкарић коме је Шутановац уручио уговор.

Шкарић се захавалио Министарству одбране и Шутановцу на бризи о војним пензионерима, јер показују да нису заборавили оне који су цео радни век провели у војсци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи