Нормално обављање авиосаобраћаја

Функционисање авиосаобраћаја у ваздушном простору Србије нормално, иако је захваћен облаком вулканске прашине са Исланда. Са београдског Аеродрома "Никола Тесла" за данас предвиђени летови на 12 линија.

Ваздушни простор Србије поново је захваћен облаком вулканске прашине са Исланда.

Актуелна мерења стања загађености ваздуха у нашој земљи показују међутим, да су вредности концентрација честичних материја уобичајене.

Авиосаобраћај неће бити обустављен, јер ће авиони летети на мањим висинама.

Одлуку о летењу и коришћењу ваздушног простора доносиће авиокомпаније и посаде авиона.

"Јат ервејз" саопштава да су са београдског Аеродрома "Никола Тесла" за данас предвиђени летови на 12 линија.

Компанија "Јат ервејз" саопштила је да ће данас летети на линијама за Цирих, Атину, Париз, Ларнаку-Тел Авив, Москву, Рим, Амстердам, Брисел, Беч, Подгорицу, Тиват, Истанбул и Скопље.

План летова националног авиопревозника направљен је према тренутном стању у авиосаобраћају.

Интензивно се прати ситуација на аеродромима у Берлину, Диселдорфу, Лондону и Франкфурту и, уколико се метеоролошка ситуација не промени, "Јат ервејз" неће бити у могућности да лети према тим дестинацијама.

Национална авиокомпанија ће током преподнева пратити временске прилике на линији за Милано и у складу са тим донети одлуку о лету.

Измене у саобраћају и даље су могуће тако да план летења за данас летења треба сматрати прелиминарним, наведено је у саопштењу.

Током наредних дана до успостављања нормалног авиосаобраћаја "Јат ервејз" ће издавати саопштења о летовима за сутрашњи дан, која ће бити објављена путем медија.

Путници се могу информисати и посредством позивног центра "Јат ервејза" на бесплатни телефон 0800 111528.

Постепена нормализација у Европи

Најпрометнији европски аеродроми отворени су за полетања и слетања, авио-саобраћај се полако нормализује, иако се очекује да ће проћи дани, а можда и недеље док сви путници не стигну на одредишта.

У Европи је обављена 21.000 летова, што представља три четвртине авиосаобраћаја и побољшање ситуације настале због облака вулканске прашине са Исланда, саопштио је "Еуроконтрол", европска организација за безбедност ваздушног саобраћаја.

Авиони су полетели са аеродрома у Паризу, Амстердаму и Франкфурту, а на лондонски аеродром Хитроу, најпрометнији у Европи, синоћ је слетео авион из Ванкувера, први од како је прошле седмице почела ерупција вулкана на Исланду.

Ваздушни простор изнад 6.000 метара (20.000 стопа) је отворен за саобраћај и скоро цео ваздушни простор источне Европе испод те висине такође.

Рестрикције су и даље на снази на југу Шведске и у Хелсинкију, због облака вулканске прашине са Исланда, али би током дана требало да постепено буду укидане, навео је "Еуроконтрол" у саопштењу.

Организација наводи да је јуче обављено само 13.205 летова, што чини мање од половине броја уобичајеног за просечан уторак.

Од како је због ерупције вулкана на Исланду и облака вулканског пепела прошле седмице затворен ваздушни простор у Европи, отказано је преко 95.000 летова.

Међународно удружење авиопревозника саопштило је да су авиокомпаније изгубиле најмање 1,7 милијарди долара, због прекида у авиосаобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи