Изабрани радници у "Застави електро"

Јужнокорејска компанија "Јура" изабрала је 118 од 284 радника "Заставе електро" који ће радити у тој фабрици. До краја седмице одабрани радници потписаће са власником компаније уговоре о раду.

Референт за кадровска питања у Јужнокорејској компанији "Јура" Ивана Недељковић изјавила је да је та компанија изабрала 118 од 284 радника "Заставе електро" који ће радити у новој фабрици.

Недељковићева је нагласила да ће власник са одабраним радницима до краја седмице потписати уговоре о раду и додала је да ће једна група радника већ у недељу кренути на седмодневну обуку у Словачку, док ће друга група ићи 2. маја.

Председник Самосталног синдика "Заставе електро" Слободан Гајић рекао је да је просек радног стажа радника које је одабрао нови власник рачанске фабрике електричних инсталација за аутомобилску индустрију 23 године радног стажа, као и да међу њима нема синдикалних активиста.

Гајић, међутим, није могао да каже да ли ће свих 118 радника прихватити да ради у новој фабрици, јер како је рекао, сада је на сваком раднику појединачно да одлучи да ли ће радити или ће узети отпремнине.

Првобитно се свих 284 радника рачанске фабрике изјаснило за социјални програм и добровољни одлазак из фабрике уз отпремнине од 300 евра по години стажа, али се један број њих касније предомислио.

Гајић је подсетио и да ће та синдикална организација потписати Протокол са Министарством економије којим ће бити регулисана права радника на повратак у матичну фабрику и узимање отпремнина, уколико после шест месеци рада код новог послодавца, одустану од даљег радног ангажовања из било ког разлога.

Тим Протоколом, додао је Гајић, држава се обавезује и да радницима исплати шест зарада из прошле и четири из ове године, док ће ранија дуговања према њима бити измирена из прихода од продаје имовине "Заставе електро".

Имовину "Заставе електро" за нешто мање од три милиона евра купила је "Јура" а после поништења неуспешне приватизације и вишемесечних протеста радника који су тражили исплату заосталих зарада, уплату доприноса за пензионо и здравствено осигурање и покретање производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи