Корист за младе од ЕУ

Младе у Србији потребно је што боље информисати о конкретним могућностима које им пружа ЕУ, закључак је конференције "Европска перспектива младих".

Заједнички закључак који је донет на конференцији "Европска перспректива младих" је да енергију и знања треба искористити како би се осигурала европска будућност Србије. Младе људе треба информисати о свим могућностима које нуди Европска унија.

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић, подсетила је младе да им ЕУ пружа могућност да учествују у многобројним програмима студентске размене, као и пројектима регионалне сарадње у најразличитијим областима.

"За нас који се бавимо политиком Србија у Европској унији, циљ је који нема алтернативу. Међутим, млади који ће живети у ЕУ морају већ сада да осете користи од такве оријентације Србије", поручила је министарка омладине и спорта.

Снежана Самарџић-Марковић је као неке од највећих проблема навела незапосленост младих и "одлив мозгова" који погађа земљу. Према речима министарке, Министарство омладине и спорта покушава да реши ове проблеме.

Шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер, поручио је да ће млади из Србије у блиској будућности бити грађани Европске уније.

"Ви сте ти који ће наставити да граде нашу заједничку Европску унију. Замислите какву Европу желите у будућности и почните већ сада да је градите. Преузмите иницијативу", поручио је Дежер младима у Србији.

Увид у европске токове знања

Министарка за телекомуникације и информатичко друштво Јасна Матић, најавила је да би до краја године образовне институције у Србији требало да буду умрежене и повезане са европским образовним установама.

"На тај начин омогућићемо нашим ђацима, студентима и предавачима увид у све европске токове знања и размену важни научних искустава", казала је Матић.

Градоначелник Београда Драган Ђилас нагласио је да за решење проблема младих треба радити "конкретне ствари које ће донети конкретне резултате", попут сајмова запошљавања, праксе у јавним предузећима и финансијске подршке трудницама.

Ђилас је поручио младима да треба да буду енергични и покрећу промене, док је на представницима власти да ту енергију препознају и на прави начин искористе.

Заменица координатора за младе канцеларије УН у Београду Лесли Милер, рекла је да посебну пажњу треба посветити младима из социјално угрожених категорија становништва, како би и они имали шансу за квалитетнији живот и све предности које пружа ЕУ.

Конференцији Еврпска перспектива младих организовало је Министарство омалдине и спорта уз подршку Фонда за политичку изузетност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи