Сарадња три Универзитета

Потписан Протокол о сарадњи универзитета у Крагујевцу, Нишу и Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици. Протколом ће се унапредити сарадња у размени не само идеја него и знања студената, оценио министар Обрадовић.

Ректори три државна Универзитета у Крагујевцу, Нишу и Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, потписали су у Крагујевцу Протокол о сарадњи.

Министар просвете Жарко Обрадовић, који је присуствовао потписивању документа о сарадњи универзитета, оценио је да ће потписани Протокол значити много за подизање квалитета наставе на тим високообразовним установама, јер поред међусобног повезивања, размене не само идеја него и знања, тај документ је важан и за побољшање знања студената.

"Ово је један покушај да се припреме за улазак у европски простор високог образовања на свој начин, јер компетенције увек треба да постоје, а резултат треба да буде што већи квалитет", рекао је Обрадовић.

Протокол о сарадњи потписали су ректори Универзитета у Крагујевцу Слободан Арсенијевић, Универзитета у Нишу Мирољуб Гроздановић и у Косовској Митровици Здравко Витошевић.

"Протокол је значајан за сва три универзитета да усагласимо критеријуме и направимо заједничку сарадњу, јер Универзитет није само место где се стиче образовање и где се бавимо науком, већ морамо преузети и одговорност за развој читавог региона", оценио је нишки ректор Мирољуб Гроздановић.

Наглашавајући да Протокол, поред осталог, подразумева размену кадрова и помоћ у оснивању студијских група ректор Универзитета у Крагујевцу Слободан Арсенијевић је додао "да ће помоћи и да те високошколске установе буду јаче у региону а и према свету".

"Ово је плодна трилатерална сарадња нарочито значајна за најугроженији Универзитет у Митровици", оценио је Арсенијевић.

Развој високобразовних установа

Према речима ректора Универзитета у Приштини Здравка Витошевића потписани Протокол је документ који ће трајати и који ће у наредних десет година означити, како је рекао, довољне енергије и снаге да развије све три високообразовне установе.

"За наших 10.000 студената и око 800 наставника Протокол значи нови почетак", рекао је Витошевић и додао да је Универзитет у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици од 17. до 24. марта посетила експертска група европске универзитетске асоцијације.

Према речима Витошевића, једна од препорука те асоцијације била је да Универзитет у Приштини треба кроз сарадњу са осталим универзитета да ојача како кадровске потенцијале, тако и простор и опрему неопходну за развој високог образовања и научно-истраживачког рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи