Разговори о изручењу Петера Егнера

Министарство правде учиниће све да се Петер Егнер, осумњичени да је починио бројне егзекуције јевреја у Другом светском рату, нађе у Србији, рекла је министарка Снежана Маловић.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да ће захтев за изручење америчког држављанина Петера Егнера осумњиченог за ратне злочине током Другог светског рата бити поднет након одлуке суда о расписивању потернице за њим.

Маловић је разговарала са представницима Јеврејске општине Београд о бројним отвореним питањима и поступцима који постоје на нивоу Тужилаштва, пре свега о случају Петера Егнера који је у Србији осумњичен за организовање и подстицање геноцида током Другог светског рата.

"Истрага против Петера Егнера још увек је у току. Очекујем одређену реакцију суда. Министраство правде ће, чим добије одлуку суда о расписивању потернице уколико до ње дође наравно реаговати", рекла је министарка правде.

Маловић је навела да је о случају Егнер већ било разговора са представницима Амбасаде САД и да ће након званичне одлуке суда ти разговори бити интензивирани, подсећајући да је сарадња Србије и САД у области правосуђа веома добра.

Министарство правде ће, како је истакла, учинити све да се Егнер нађе у Србији, да буде приведен правди, да му се обезбеди правично суђење и кроз доказни поступак се открије и установи истина о томе шта се све дешавало током Другог светског рата.

"То је веома битно с обзиром на универзално правило да ратни злочини не застаревају. Интерес државе јесу јеврејске заједнице са којима смо у пријатељским односима и сарадња са њима одвија се на изузетно високом нивом", истакла је Маловићева.

Судити Егнеру у Београду

Представници Јеврејске општине Београд истакли су да су наишли на разумевање министарке правде поводом случаја Егнер али и других бројних проблеме који се тичу јеврејске заједнице.

Представник Јеврејске општине Београд Аврам Израел рекао је да су данас учинили први корак да у склопу реформе правосуђа "додатно моле, захтевају, инсистирају да се поступак изручења и привођење правди осумњиченог Егнера убрзају".

Израел је подсетио да је Егнер при крају девете деценије живота и да јеврејска заједница жели да му се суди у Београду за све што је учинио Јеврејима Београда.

Он је као један од проблема који дотичу Јевереје навео и књиге антисемитске садржине оценивши да је то "још једна каписла" која не доприноси смањењу тензија и бољем саживоту свих нацоналних мањина на овим просторима.

"Данас смо сведоци да преко 50 књига антисемитске садржине се налази у слободној продаји у Београду и у Србији. Више пријава Савеза јеврејских општина Србије тужилаштву остао је без било каквог одговора и иницијатива да се то спречи", рекао је Израел.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи