Већа заступљеност жена у војсци

Војска Србије и Министарство одбране желе да у своје редове укључе више жена, изјавио министар Шутановац. Србија има 330 жена у униформи, а следеће године добија прве жене потпоручнике.

Војска Србије тренутно има 330 жена у униформи и 105 кадеткиња на Војној академији у Београду, изјавио је министар одбране Србије Драган Шутановац на конференцији за новинаре о примени Резолуције УН 1325 о већем укључивању жена у систем безбедности.

Готово половина међу запосленим цивилима у Министарству одбране су жене, међутим, у овом тренутку, Војска Србије има само 21 жену официра.

"Што се тиче обављања одређених дужности у Министарству одбране потпуно једнака права имају мушкарци и жене, али што се тиче дужности у Генералштабу и у јединицама, ипак предност имају мишкарци", рекла је пуковник Катарина Штрбац из Институт за стратегијска истраживања.

Говорећи о мерама које је Министарство одбране предузело ради веће заступљености жена у војсци, министар одбране рекао је у Дому Војске у Београду да ћемо следеће године у септембру имати прве жене које ће бити потпоручници Војске Србије.

Шутановац је навео да Војска Србије и Министарство одбране желе да у своје редове укључе више жена не само због препорука из Резолуције УН 1325 већ и због тога што се тиме јача систем безбедности у Србији.

"По питању активности жена у војсци и на академији морам да кажем да оне нису ништа горе, напротив у добром делу имају чак и боље резултате од мушкараца. Сматрам да је то апсолутно за целокупну безбедност државе јако корисна резолуција", истакао је министар одбране.

Кадеткиње на Војној академији као и њихове колеге раде напорно и полажу испите и за све њих важе исти стандарди, рекао је министар одбране Србије.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт је Шутановцу предала препоруке за израду Националног плана примене Резолуције УН 1325 која предвиђа веће укључивање жена у систем безбедности.

Лихт је навела да се у Србији повећава утицај жена у политици и у државним институцијама у којима се одлучује, али да то још није довољно.

"Имамо шансе да будемо прва земља у региону која примењује Резолуцију УН 1325 о већем укључивању жена у систем безбедности", рекла је председница Фонда и додала да ту резолуцију, која је усвојена 2000. године, до сада примењује 20 земаља.

Резолуција УН 1325 УН под називом "Жене, мир, безбедност" указује на последице ратних сукоба на жене и на потребу већег укључивања жена у решењу сукоба и изградњи мира.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи