Неопходна установа за јувенилну психијатрију

Због недостатка специјализоване затворске установе за лечење малолетника са посебним потребама, С.Љ. (17) из Гребенаца, који је осуђен на казну затворског лечења због убиства друга, пуштен је на слободу.

У Србији не постоји специјализована затворска установа за лечење малолетника са посебним потребама. Тако је С.Љ. из Гребенца код Беле Цркве, који је у мају прошле године на смрт претукао свог две године млађег друга, пуштен на слободу, пошто му је Виши суд у Панчеву изрекао меру лечења у болници затвореног типа.

Седамнаестогодишњи С.Љ. пуштен је из притвора и већ десетак дана је код куће. Његови родитељи су задовољни јер, кажу, сада поново могу да брину о њему.

"Имао је дечји фрас, не може да држи оловку у руке и ниједан предмет", каже отац Јон. Мајка Нада каже да брине о њему откако се родио.

Иако адвокат малолетног С.Љ. мисли да није ни требало да му се суди због недовољне менталне развијености, закон налаже да он сада буде смештен у одговарајућу установу. Проблем је, међутим, што таква установа не постоји.

"Закон је предвидео ту специјализовану установу, али кад су у питању психијатријске сметње, када су у питању акутна стања такву установу немамо", рекао је саветник у Министарству социјалне политике Љубомир Пејаковић.

Пејаковић је додао да "ако је реч о ометености у развоју, дакле, где нема психијатрије и психијатријских проблема, онда је у тим слувајевима адекватнија примена мера из породичне правне заштите".

Изградња установе неисплатива

Случај С.Љ. не само да показује неуклађеност закона и реалног живота, него, кажу у служби заштитника грађана, доводи и у парадоксалну зато што долази до супротстављања права тог детета.

"Једно је право тог детета, без обзира што је учинило одређено кривично дело, оно располаже својим правима, поготово у ситуацијама као што је дете са сметњама у развоју. Друштво, без обзира на све учињено, о њему мора да води рачуна", рекао је заменик заштитника грађана за лица лишена слободе Милош Јанковић.

Према његовим речима, други је проблем је питање права свих осталих.

Ипак, смештање малолетника у затворску болницу не долази у обзир, јер би то значило, објашњава Јанковић, "изоловати дете у затвор".

С друге стране, изградња посебне установе економски је неисплатива, јер се овакви случајеви дешавају једном у четири године.

Могућа решења била би да се при некој дечјој клиници за психијатрију отвори посебно одељење затвореног типа или да се при васитно-поправном дому у Крушевцу отвори посебна установа за јувенилну психијатрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи