Ускоро и трансплатације плућа

Иако домаћи стручњаци најављују да би плућа могла да почну да се пресађују од наредне године, има пацијената који немају времена да чекају и којима је једина нада да, када прикупе новац, помоћ потраже у иностранству.

У Србији нема централне евиденције оних којима је неопходна трансплантација плућа. Процењује се да би између 20 и 30 живота било спасено сваке године, када би се та интервенција радила и код нас.

У посету Вањи Пилиповић, која у болници у Сремској Каменици чека трансплантацију срца, са екипом Дневника дошао је и Марко Теодоровић, који је после дуготрајне и тешке борбе, 23. априла 2008. године, добио ново срце у Хјустону.

Најважније за Вању јесте да остане јака, да се не предаје, рекао је Марко.

Уз помоћ добрих људи прикупљен је новац за трансплантацију. Вања је од фебруара на листи чекања болнице у Бечу, а од прошлог понедељка је на приоритеној листи.

У истој згради, само на првом спрату, лежи 24-годишњи Слободан Праљак из Вајске. Због јаке хипертензије плућа, у болници је више од 60 дана.

"Долази до јаког гушења, једноставно као да неко узме нож и почне пробадати, такав ја имам осећај у плућима, и не могу се надисати", каже Слободан.

Уз започету терапију његово стање се стабилизовало и он није тренутно животно угрожен, рекао је доктор Милорад Бијеловић, али и упозорио да ће до смртног исхода доћи уколико се трансплантација не уради за шест месеци.

Помоћ неопходна

Слободанова породица нема најмање 100.000 евра за операцију у Бечу. Жиро-рачун је отворен у Ерсте банци, а хуманитарну акцију почели су запослени у основној школи у коју је ишао, одазвали су се мештани Бача, Бачке Паланке... али, осим подршке породице и пријатеља, неопходна је помоћ и других људи.

"Бојим се, једноставно, пошто ми је сестра умрла од исте болести, није ником свеједно", каже Слободан.

У Србији никада није урађена трансплантација плућа. Стручњаци поручују да та интервенција технички није недостижна, да имају неопходну опрему и да сада све зависи од организације здравствене службе на националном нивоу.

"Трудимо се да са наше стране урадимо све што можемо, да учимо, будемо спремни, не очекујемо да нас нико вуче за рукав. Када бисте ме питали шта бих волео, ја бих вам одговорио сутра, али ако ме питате када то може бити, најреалније идуће године", рекао је доктор Бијеловић.

Ни Слободан, ни Вања, као ни многи други које јавност није упознала, немају времена да чекају.

Средином фебруара Министарство здравља најавило је да ће са једном болницом у Бечу, у којој се раде трансплантације плућа и срца, у најскорије време бити потписан уговор који ће омогућити да наши животно угрожени грађани добију неопходну помоћ. Тај уговор још није потписан.

ЗА СЛОБОДАНА ПРАЉКА ИЗ ВАЈСКЕ 

Уколико желите да помогнете број жиро рачуна у Ерсте банци је 340-3207344215

Број девизног рачуна 340-7642131350

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи