Рето центар за лечење наркоманије

Посебне методе лечења болести зависности, пре свега наркоманије, примењује Рето центар. У њима бивши наркомани помажу онима који су тек закорачили на пут излечења, да на њему истрају. За седам година рада, кроз тај центар прошло око 1.000 људи.

Рето центар примењује посебне методе лечења болести зависности, пре свега наркоманије. У њима бивши наркомани помажу онима који су тек закорачили на пут излечења да истрају.

За седам година рада, у Рето центру било је око 1.000 момака и девојака. У четири куће стационарног типа, од којих су три у Београду, а једна, од јула прошле године у Нишу, тренутно је 130 штићеника.

Нема теже битке од оне против дроге. Све изазове и скривене замке у тој борби најбоље познају излечени наркомани. Управо због тога, они најпре могу да помогну онима који су у ту борбу тек ушли.

"Особе које сам овде затекла су могле да разумеју кроз шта ја пролазим. То ме је пуно дотакло. То што сам чула од њих како су живели пре и оно што сам видела у њиховим животима ми је дало наду да и мој живот може да се промени", навела је Маја Росић из Београда.

Љубица Петронијевић из Ниша наводи да је било пуно момената у којима је одлучивала да помогне себи, али онај због кога је дошла у Центар јесте смрт њеног брата који је, такође, био наркоман.

Лекари сматрају да је добро да се прва фаза лечења наркомана, такозвана детоксикација, буде у специјализованој здравственој установи. Ипак, поштују све резултате који се постижу у лечењу свих болести зависности, а посебно оне најтеже - наркоманије.

"Ја бих могла да кажем да некој личности одговара та врста заједнице, јер нема програма који је универзалан за све зависнике", рекла је неуропсихијатар Јасна Дараган-Савељић.

Бесплатно лечење, нова шанса

Штићеници Рето центра сами зарађују за живот. Стари намештај, белу технику и гардеробу коју им поклањају грађани, они репарирају и продају, перу аутомобиле и тепихе, а могу се ангажовати и да нешто поправе у стану, очисте подрум или таван.

Поједине фирмр помажу им и донацијама. Читав дан у Рето центру испуњен је радом. Од седам ујутру до седам увече.

"Живот који сам пре живео је био апсолутно празан, без смисла. Данас могу рећи да је мој живот апсолутно испуњен и ја сам задовољан човек", истакао је Арсен Боројевић, монитор у Рето центру.

Врата Рето центра отворена су за све, а лечење је бесплатно. Ко не успе из првог пута, даје му се нова шанса. Такав метод лечења болести зависности примењује се у 25 држава у којима центар постоји.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи