Јевреји славе Пасху

Јевреји обележавају један од три највећа празника, Пасху, који представља сећање на ослобођење старих Хебреја из мисирског ропства. Вечерња молитва у Београдској синагоги.

Вечерњу молитву у Београдској синагоги, поводом обележавања једног од највећег јеврејског празника, Пасхе, предводиће рабин Исак Асијел.

После молитве, најављено је окупљање верника на традиционалној вечери - "седер песах", за јеврејску 5.770 годину, поводом празника Пасхе, који се увек обележава 14. дана месеца нисана, према лунарном јеврејском календару.

Пасха је један од три највећа јеврејска празника, који представља сећање на ослобођење старих Хебреја из мисирског ропства.

Према предању, Јевреји су у журби напустили Мисир, после одлуке фараона да их ослободи, знајући да он може одлуку и да промени.

Обичај је да се на Песах једе искључиво бесквасни хлеб или мацес, јер Јевреји нису имали времена да сачекају да нарасте већ умешени хлеб.

Такав хлеб и уопште посебна храна у вези су са "седер песах", свечаном вечером која почиње после молитве и по заласку сунца, када и празновање Пасхе.

Код Хебреја је дан почињао са заласком сунца и завршавао се следећим заласком, па се тако до данас одређује и празнично време.

Тај јеврејски празник зове се и празник бесквасног хлеба, а обичај је да се куће чисте од свих остатака друге хране.

Назив хришћанског празника Васкрса је на многим језицима Пасха, јер се, и према јеванђељима, може закључити да је Христова последња вечера са ученицима била седер вечера за Песах.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи