Закон не штеди никога

Комитет за безбедност саобраћаја тражи од МУП-а да, без изузетака, покрене прекршајни поступак против сваке особе за коју се сумња да је направила саобраћајни прекршај. Из МУП-а поручују да казнена политика није селективна.

Српски Комитет за безбедност саобраћаја позвао је МУП да, у складу са својим службеним дужностима, без одлагања покрене прекршајни поступак против сваке особе за коју постоји основана сумња да је извршила прекршај у саобраћају.

Како истиче Комитет, од почетка примене новог Закона о безбедности саобраћаја у медијима су објављене информације о томе да су одређене јавне личности прекршиле саобраћајне прописе.

С обзиром на то да се ради о чињеницама које основано указују на сумњу о извршењу прекршаја, МУП Србије требало је да реагује и покрене одговарајући прекршајни поступак, док је на суду да цени доказну снагу објављених информација и одлучи о постојању прекршајне одговорности, наводи се у саопштењу.

Комитет указује и на чињеницу да Закон о прекршајима не даје могућност новинарима да у до сада објављеним случајевима сами покрену прекршајни поступак.

Комитет је позвао јавне личности да се придржавају саобраћајних прописа, у интересу сопствене безбедности.

МУП: Казнена политика није селективна

У МУП-у кажу да казнена политика није селективна. Тако је, ових дана, један познати богаташ због вожње од 195 километара на сат на аутопуту, завршио код судије за прекршаје.

У Србији и даље предњаче три саобраћајна прекршаја, пребрза вожња, пролазак кроз црвено светло и вожња под дејством аклохола.

Недавно је, у само једној ноћној контроли за викенд, откривено 176 пијаних возача, од којих је петина задржана у притвору на трежњењу.

Владимир Ребић из МУП-а Србије каже да се новим алкометрима, много брже и једноставније, открива да ли је неко пио.

Из Комитета за саобраћај поздрављају рад полиције, али упозоравају да се посебно мора пооштрити контрола возача који не воде рачуна о деци, чија је смртност у саобраћају и даље велика.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја упозорио је на опасност у којој се деца налазе у аутомобилу и истакао да је према новом закону, за децу нижу од 135 центиметара неопходно заштитно седиште.

У првих 90 дана примене Закона евидентирано 120.000 прекршаја, од којих се 25.000 односи на непрописно паркирање и заустављање.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи