Словеначке пензије од јуна

Министар рада и социјалне заштите Расим Љајић изјавио је да ће грађани Србије, који су део радног стажа остварили у Словенији, од јуна моћи да добијају словеначке пензије.

Министарство рада и социјалне политике Србије обавиће у наредних месец дана све техничке припреме за примену Споразума о социјалном осигурању са Словенијом који су ратификовала оба парламента, како би од јуна пензионери могли да добијају словеначке пензије.

Mинистар рада и социјалне политике Расим Љајић је да је "да ће наши грађани, који су остварили право на пензију у Словенији, то право моћи и да остваре већ у јуну".

Скупштина Словеније потврдила је пре два дана Споразум, а Скупштина Србије то је учинила 29. децембра прошле године.

Споразумом на који се чекало 18 година створени су услови за остваривање права на пензију грађана Србије који су део радног стажа остварили у Словенији и грађана Словеније који су део радног стажа остварили у Србији.

"У Србији има око 10.000 грађана који су део или целу пензију остварили радом у Словенији", подсетио је Љајић.

Такође, Споразумом је предвиђен и реципроцитет приликом коришћења здравственог осигурања грађана две земље, као и у остваривању права за случај незапослености и новчане накнаде за време породиљског одсуства.

Споразум су 29. септембра 2009. године у Љубљани потписали министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић и министар рада, породице и социјалне политике Словеније Иван Светлик.

Такве споразуме Србија има са свим земљама бивше СФРЈ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи