Мршављење у "Чиготици"

Током тронедељног програма, деца проводе време у шетњама и здраво се хране, а тежина се коригује шест до 11 килограма. Програм има подршку државе. Заинтересовани и странци.

За протеклих годину и по, програм превенције и лечења гојазности код деце и адолесцената, у Специјалној болници "Чиготица" на Златибору прошло је 600 малих пацијената.

Измењеним начином исхране и физичким активностима, током тронедељног боравка тежина коригује смањује се шест до 11 килограма, а одлични резултати заинтересовали су и италијанске стручњаке.

То отвара ново поглавље у развоју читавог пројекта на међународном нивоу јер би, уз њихову подршку, популарна "Чиготица" ускоро могла да буде представљена и Савету Европе.

За три деценије проценат гојазне деце у Србији порастао је са четири на 17 одсто. Међу адолесцентима је чак 18 одсто гојазних, а најчешћи узроци, лоше навике у исхрани и физичка неактивност, у "Чиготици" су први на списку елиминације.

Јутро почиње вежбом и шетњом у природи. Исхрана је разноврсна, дијететска, добро одмерених и узрасту прилагођених састојака. Што је најважније, деца у друштву овакве промене много лакше прихватају.

"Устајем у седам сати, па онда у пола осам доручкујемо и идемо у шетњу", каже Јован Вујаклија из Сомбора и свима препоручује да дођу.

Нарушен квалитет живота

Чиготицу заједно спроводе педијатри, ендокринолози, нутриционисти и психолози, а овај проблем није само естетске природе.

"Екстремно гојазна деца имају толико нарушен квалитет живота да се могу поредити са децом која болују од малигних болести", објаснила је Снежана Лешовић, педијатар ендокринолог и додала да се са временом проблеми интензивирају. 

С гојазношћу се Европа одавно суочава. У Немачкој се лечи у 60, а у Италији у тридесетак центара. Посебност "Чиготице" у односу на све друге је подршка државе - трошкове тронедељног боравка сноси Републички завод за здравствено осигурање, као и мултидисциплинарни приступ.

Према речима Армида Рубина из Италије, оно што је најпотребније је добар тим и добра сарадња са родитељима, а он сматра да "Чиготица" има те услове.

"Импресиониран сам овим програмом и фасциниран како се ради", рекао је професор Клаудио Мафеис из Италије и додао да је мултидисциплинарни приступ најсавременији приступ у решавању овог проблема.

Све веће интересовање, па и из земаља у окружењу, Чиготицу не везује само за распуст. Планирана изградња објекта је неминовна не само да би се проширили капацитети већ да би се опремио простор прилагођен управо овом програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи