Бланко оставке стигле до Стразбура

Случај бланко оставки пред судом у Стразбуру могао би да доведе до промене изборног закона у Србији. Административни одбор Скупштине Србије до септембра мора да одлучи да ли да се брани, или да се нагоди у спору са бившим посланицима Г17 плус.

Европски суд за људска права у Стразбуру близу је одлуке да пресуди по тужби некадашњих посланика Г17 плус Ксеније Миливојевић и Горана Пауновића да су им, активирањем бланко оставки пре четири године, незаконито одузети посланички мандати.

Тим посланицима мандати су одузети јер су се приклонили Мирољубу Лабусу у време када је лидерску функцију у странци преузео Млађан Динкић.

Случај бланко оставки пред судом у Стразбуру можда ће Србију натерати да промени изборно законодавство.

Суд за људска права дао је рок Србији до септембра да се изјасни да ли ће ићи на суђење или на поравнање, па тако Административни одбор Скупштине Србије мора до тог датума одлучити да ли да се брани, или да се нагоди.

Миливојевићева и Пауновић тражили су одштету од укупно 200 хиљада евра. Бивши посланици Г17 плус позвали су се на повреду изборног права, кршење Устава, који је у међувремену промењен.

Ниједно законодавство у Европи не признаје, међутим, власништво партије над мандатом, па је у овом случају прекршена Европска конвенција.

Заступник Србије пред Судом у Стразбуру Славољуб Царић сматра да је за државу боље да иде на вансудско поравнање.

"Ако склопимо поравнање, читава ствар ће да легне за овај случај, али не значи да се неће јавити неки нови случај везано за ову проблематику и да ће поново то питање да се покрене. Ако се донесе пресуда, онда за државу настају обавезе по питању измене изборног законодавства, тако да ту морамо правилно схватити који пут да одаберемо", рекао је Царић.

Измене прихватљиве, одштета превелика

Административни одброр Скупштине Србије сматра да измена законодавства не мора нужно да буде лоша по државу, али Одбор сматра да је одштета од по 100.000 евра висока.

Бошко Ристић из Демократске странке поставио је питање да ли тражити инструменте којима се не би платила казна или рећи да је тачно да у држави постоји ситемска грешка у Уставу, у законима, у пропустима одређених државних органа, које треба да се отклоне.

"Говорио сам о околностима једног времена, времена у којем смо успели да победимо једног тајкуна који је хтео да купопродајом мандата дође на власт у Србији. Не тврдим да су ови посланици били у таквом односу али били су у односу са странком имали су вољу коју су ставили на располагање странци", рекао је Жељко Ивањи из Г17 плус.

Суд у Стразбуру до сада је у случајевима одузимања мандата одређивао различите одштете од једног евра, уз јавно извињење, до 50 000 евра.

"То је много мање важно од одлуке суда, односно ако говоримо о поравнању јавног признања и парламента и институција Србије да је одлука Административног одбора из 2006. године била незаконита. Надам се да би таква одлука била и окидач за промену Устава и пратећег законодавства када је реч о бланко оставкама", рекла је Миливојевићева.

Бивши посланици спремни су да разговарају. Миливојевићева тренутно ради у кабинету вицепремијера Божидара Ђелића, а Горан Пауновић посланик је Демократске странке у Војвођанском парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи