Командант НАТО-а у Високим Дечанима

Џејмс Ставридис, командант НАТО-а у Европи, посетио је манастир Високи Дечани и са липљанским викарним епископом Теодосијем разговарао о обезбеђивању српских цркава и манастира на Косову.

Епархија рашко-призренска саопштила је да је командант НАТО-а у Европи Џејмс Ставридис посетио манастир Високи Дечани и да је са липљанским викарним епископом Теодосијем разговарао о обезбеђивању српских цркава и манастира на Косову.

"Адмирал Ставридис, који је грчког и православног порекла, показао је велико интересовање за манастир Високи Дечани и очување српских православних светиња на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Владика Теодосије је указао на значај присуства међународних цивилних снага на Косову и истакао да је за Српску православну цркву значајно да снаге Кфора наставе да обезбеђују осам најважнијих српских светиња на Косову.

"Ставридис је уверио владику Теодосија да НАТО неће предузимати никакве даље кораке везане за заштиту српских светиња без дијалога са СПЦ и да ће се забринутост СПЦ за безбедносна питања озбиљно узети у обзир", пише у саопштењу.

Поред Ставридиса, Дечане су посетили и командант Кфора Маркус Бентлер, команданти борбених група Исток и Запад Алан Дорман и Винченцо Грасо, као и чланови ужег тима Ставридиса и Главног штаба НАТО-а.

"Владика Теодосије је адмиралу Ставридису захвалио на труду који Кфор улаже у заштиту српских православних светиња и додао да СПЦ цени допринос Кфора у процесу повратка, нарочито у метохијским енклавама, као и подршку коју војници редовно пружају приликом обезбеђивања верских свечаности у безбедносно угроженим деловима Косова и Метохије", пише у саопштењу.

Кфор, поред Високих Дечана, обезбеђује и Пећку патријаршију, Грачаницу, Девич, Свете архангеле, Гориоч, Зочиште и Будисавце.  Девич и Свети архангели запаљени су у таласу насиља марта 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи