Нема 'леба за Лебане

Остављени и заборављени, тако се осећају грађани Лебана, једне од најсиромашнијих општина у Србији где привреда готово и да не постоји, а стопа незапослености је рекордна у земљи.

Општина Лебане је једна је од најнеразвијених у Србији. Привреда је овде у колапсу, стопа незапослености је чак 55 одсто, а ситуацију погоршава и смањен прилив из државне касе као и све тањи општински буџет.

Много наде полагано је у пројекте за које је средства требало да одобри Национални инвестициони план, али уместо да овог пролећа Лебане буде велико градилиште и добије неколико важних инфраструктурних објеката, средства су одобрена само за два објекта. Ново рухо добиће Основна школа и једна сеоска здравствена станица.

Сваке године слика је овде иста и без падавина вода се слива низ улицу јер нема атмосферске канализације, међутим много већи проблем за становнике овога краја је што на само неколико стотина метара од центра Лебана не постоји ни фекална канализација већ се загађује река.

Немају ову муку само становници једне улице у Лебану, канализацију треба изградити у бар још десетак улица. У буџету општине ни за крпљење ударних рупа нема новца а камоли за веће инвестиције.  

"Нема новца у буџету и од Републике ништа не добијамо. Имамо само празне приче о равномерном развоју", рекао је директор Дирекције за планирање и изградњу Божидар Стевановић.  

Остављени и заборављени, тако се осећају грађани једне од најсиромашнијих општина у Србији, где привреда готово да не постоји а стопа незапослености је рекордна у земљи.

Шансу да се овде нешто уради челни људи општине видели су у НИП-у, вредно су припремили и кандидовали скоро 40 пројеката. Асфалтирање улица, изградње канализације, вртића, гимназије само су неки од горућих проблема, аодобрена су само два укупне вредности 14 милиона динара.

"Ми очекујемо да ће нешто да се измени, јер су обећали у НИП-у да ће у јуну и јулу бити ребаланс па очекујемо да ће бити више средстава. Уколико не буде не знам шта ћемо да урадимап", рекао је помоћник председника општине Лебане Светислав Нокилић.

Добра вест стигла је у основну школу "Вук Караџић" која ће после 10 година решити проблем прокишњавања, реконструкцијом крова и санацијом електричне инсталације.

У новој школи боље услове за рад имаће око 800 ученика, а да би имали боље услове за живот потребно је да њихови родитељи уместо на улици буду на својим радном местима.

Без покретања производње и помоћи државе слика у Лебану се неће променити.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи