Србија ћути о педофилији

Педофили у свету кажњавају се и доживотном робијом, док у Србији у случају смрти детета робијају максимално 18 година. Инцест траума центар недељно прими девет позива, а у три од четири случаја члан породице злоставља дете.

Док у неким земљама педофиле кажњавају доживотним робијама у Србији се за силовање детета максимално добија 18 година затвора, уколико је наступила смрт.

Статистика са подацима колико се педофила у Србији кривично гони не постоји, као ни подаци колико их је до сада осуђено.

Према проценама стручњака у свету су свака трећа девојчица и сваки седми дечак жртве педофилије, а слична је ситуација и код нас. Инцест траума центар просечно бележи девет пријава недељно.

"У 79 одсто пријављених случајева члан породице је онај који сексуално злоставља дете. Та статистика се тек за који проценат из године у годину промени. У око 40 процената то је биолошки отац", рекла је Душица Попадић из Инцест траума центра.

Жртве педофила тешко се одлучују да о својим страхотама проговоре. Некад је за то потребно и више година.

"Ако дете почне нагло да се повлачи, ако избегава разговоре, ако избегава присуство родитеља рецимо приликом купања, а то до сада није била пракса, ако избегава друштво вршњака, онда је то сигнал да родитељ поведе рачуна", рекла је клинички психолог и судски вештак Ана Најман.

Неопходна пажња родитеља

Када говоримо о непознатим особама, родитељи треба да обрате пажњу и на то да ли се неко често појављује у близини детета.

"Ако један старији мушкарац показује конкретно интересовање, дуже време за само једну особу  и ако покушава да јој се приближи на различите начине, да стекне њено поверење, то је један значајан фактор. Ако та особа тежи увек да се налази у близини те младе особе, онда је то је сијалица која треба свима да се пали", рекла је Нојманова.

Доживотна робија, хемијска кастрација, стављање локатора и могућност провере да ли у комшилуку станује регистровани педофил, само су неки од начина сузбијања педофилије у свету. У Србији је ситуација драстично другачија.

"Најчешће се досуђују или минималне или условне казне, или ослобађајућа пресуда. У пракси Инцест траума центра до сада један случај памтимо  да је био досуђен на девет година, међутим то је заиста реткост, ако говоримо о периоду од 16 година", каже Попадићева из Инцест траума центра.

Према кривичном закону у Србији је за силовање малолетника казна од 3 до 15 година затвора. За обљубу над дететом казна је од 1 до 10 година, док је за недозвољене полне радње казна новчана или до 3 године затвора.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи