Неизабране судије имају право на жалбу

Уставни суд Србије заузео правни став да неизабране судије и заменици јавних тужилаца имају право на жалбу против одлуке о престанку њихове дужности, изјавила председница тог Суда Боса Ненадић.

На данашњој седници Уставни суд Србије заузео је правни став да неизабране судије и заменици јавних тужилаца имају право на жалбу Уставном суду, против одлуке Високог савета судства и Државног већа тужилаца о престанку њихове дужности, изјавила је ФоНету председница Уставног суда Србије Боса Ненадић.

Према ставу Суда, рекла је Ненадић, из Устава и закона произлази да неизабраним судијама и заменицима јавних тужилаца дужност престаје даном ступања на дужност новоизабраних судија и заменика јавних тужилаца, на основу појединачне образложене одлуке Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца.

Та одлука, напоменула је Ненадић, мора да садржи и индивидуализоване разлоге због којих одређено лице није изабрано, засноване на прописаним условима, критеријумима и мерилима за избор.

Ненадић је нагласила да доношење појединачне образложене одлуке о престанку дужности судија или заменика јавних тужилаца представља нужну претпоставку за делотворно коришћење Уставом утврђеног права на жалбу, као и претпоставку за одлучивање Уставног суда о томе да ли су жалбе основане или не.

Ненадић је рекла да је Суд закључио да се жалбе неизабраних судија доставе Високом савету судства, а уставне жалбе неизабраних заменика јавних тужилаца Државном већу тужилаца, уз заузете правне ставове Уставног суда, како би по њима поступили у року који буде одредио Суд.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи