Накнада за душевну бол

Чак петина процеса који се воде у нашим судовима има за предмет накнаду претрпљене душевне боли. Иако највећу пажњу изазивају спорови у којима су супротстављене стране јавне личности, и суграђани са мање публицитета веома често се обраћају судовима, када сматрају да душевно пате.

Да ће Јаношу Боду из Зрењанина нестанак три штапа за пецање, која му је одузела риболовачке инспекција, а несавесни магационер риболовачког друштва касније изгубио, донети пола милиона динара због претрпљених душевних боли, вероватно би и раније пожелео да га рибочувари ухвате без дозволе.

За разлику од те пресуде која је донета у веома кратком року, а касније преиначена од Врховног суда, такође брзо, Драгиша Зекић тврди да је после пет година и даље на почетку судског поступка. Због погрешне дијагнозе тужио је Клинички центар у Београду.

"Изгубио сам све. Живео сам 15 године година у убеђењу да имам ХИВ. Сваки следећи дан ми је био неизвестан. Нисам могао ништа да планирам, ни летовање, ни зимовање, ни факултет. Једноставно, то је пакао од живота", каже Зекић.

Изгубљена младост, претрпљена дискриминација и емотивни крах имају своју цену.

"С обзиром на дужину трајања, тражили смо одштету од 90 милиона динара", рекао је Зекић.

Ипак, у нашим судовима, врло ретко се одређује накнада која је виша од пола милиона динара.

"Критеријуми који се користе и које судије примењују приликом досуђивања, односно одлучивања о висини те накнаде јесу дужина, интензитет, трајање страха, односно болова, као и да се посебно води рачуна о томе да та накнада буде правична", рекла Гордана Вуковић, портпарол Првог суда у Београду.

Процеси обично не трају дуже од две године, а накнада за душевну бол се најчешће одређује када постоји клевета, затим, када се туђом грешком изгуби блиски сродник или када особа претрпи физичку наруженост као што је инвалидитет.

Судије тврде да је у последње две године забележен пораст те врсте спорова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи