Текстилци из Новог Пазара поново у штрајку

Двадесет радница новопазарског ТК "Рашка" започеле штрак захтевајући смену руководства фабрике, поштену приватизацију, исплату социјалног програма и гаранције за исплату заосталих зарада. Њима се вечерас придружило још двадесетак бивших и садашњих колега.

Радницима Текстилног комбината "Рашка" из Новог Пазара, који су започели штрајк, придружило се вечерас још двадесетак бивших и садашњих колега, тако да их у управној згради фабрике има око четрдесет.

Испред зграде се налазио директор Мерсудин Чуљевић са сарадницима који су дошли с намером да, како тврде радници, уђу у своје канцеларије, али им они то нису дозволили.

Радници сумњају да руководство покушава да "склони" неке спорне уговоре и документацију.

Како је раније Танјугу рекла председница синдиката "Независност" Фатима Тотић радници захтевају смену руководства фабрике, поштену приватизацију, исплату социјалног програма и обуставу враћања имовине бившим власницима до доношења закона који то регулише.

Директор Чуљевић је, међуитм рекао да се у управној згради Текстилног комбината налази више бивших него садашњих радника и да му уопште није јасно шта их је мотивисало на штрајк.

"Нас је 65 запослених. Комбинат се припрема пуном паром за приватизацију коју води Агенција за приватизацију и Министарство економије и регионалног развоја", нагласио је Чуљевић и додао да га је вест о почетку штрајка затека у Београду где је боравио службено.

Чуљевић је објаснио да је репрезентативан синдикат у фабрици Савез самосталних синдиката Србије који у потпуности подржава све оно што руководство ради на плану приватизације.

"Ми смо од Управе полиције тражили да нам омогући нормалан приступ радним просторијама у понедељак, првог радног дана наредне седмице, а до тада видећемо", рекао је Чуљевић који тврди да овај штрајк нема никаквог основа.

"Мало које предузеће је у 2009. години исплатило 12 зарада, а у овој смо примили две, доприноси и друга давања се редовно исплаћују и уместо да идемо ка томе да се комбинат што пре приватизује и да посао нађе још 1.500 људи, ми радимо нешто што је сасвим супротно томе", рекао је Чуљевић.

Надлежне комисије раде на процени имовине и катастарском сређивању површине на којој се налази ТК "Рашка". Тек када се то заврши ући ће се у приватизацију, а 63 запослених могу да изаберу да ли ће остати да раде код нових послодаваца или ће напустити предузеће уз социјални програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи