Пословна шанса за особе са инвалидитетом

Према Закону о запошљавању особа са инвалидитетом који ступа на снагу у мају, послодавци су обавезни да запосле једну особу са инвалидитетом на сваког педесетог радника. У Србији ће тако бити запослено више од 2 одсто особа са инвалидитетом.

Закон о запошљавању особа са инвалидитетом ступа на снагу у мају. Најбитнија новина је да послодаваци који запошљавају више од 20 радника, у обавези су да на сваких 50 запослених приме и једну особу са инвалидитетом.

У већем делу Европе, од 2 до 15 одсто незапослених особа са инвалидитетом тако долази до посла, а у Србији ће на тај начин бити запослено више од 2 одсто особа са инвалидитетом. На Сајму запошљавања у Новом Београду који је био отворен у четвртак предато је више од 2.000 пријава за посао, на око 800 понуђених радних места. 

Највише су се тражили масери, сервисери рачунара и административни радници. Ненад Ћирић, дипломирани правник, нашао је посао, делимично захваљујући новом закону.

"То су људи који суштински траже посао, очекују да ће доћи до имплементације тог закона у пуној мери, односно да ће он подстаћи послодавце да запошљавају", рекао је Ћирић.

Сања Мрђанов из Дома здравља "Др Ристић" верује да ће у наредном периоду та установа примити до пет особа са инвалидитетом, а то ће бити физиотерапеути и масери.

У Србији има око 22.000 незапослених особа са инвалидитетом, 7 одсто има факултет, а више од половине има само основно образовање.

Послодавци сматрају да је највећа препрека запошљавању тих особа, то што до сада није утврђено ко и у ком року процењује њихову радну способност.

Подсећају да послодавци сносе бројне ризике због здравственог стања особа са инвалидитетом јер је већини потребна помоћ у доласку и одласку са посла.

"Ко ће сносити трошкове персоналне асистенције, прилаза здравственим и објектима послодаваца јер пре свега и 50 одсто националних служби за запошљавање није прилагођено особама са инвалидитетом. Значи, не можете очекивати да се терет примене овог закона оствари само на послодавцима", каже Наташа Заграђа из Уније послодаваца.

Иако су подзаконски акти требало да буду завршена до новембра, надлежни обећавају да ће посао, који је веома сложен и за њих нов, завршити до маја.

"Потребно је утврдити шта појединац може и да би се то могло урадити на најисправнији начин, морамо у наш систем на потпуно нов начин ући у ту процену могућности појединца", каже Тајана Пријић из Министарства економије.

Послодавац који је обавезан, а не жели или не може да запосли особу са инвалидитетом, мора месечно да издвоји три минималне зараде, чиме ће се финансирати запошљавање тих радника у специјализованим предузећима.

Очекује се да прве године примене закона посао добије између 7.000 и 9.000 незапослених особа са инвалидитетом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи