Јанковић: Управа не поштује права грађана

Заштитник грађана Саша Јанковић у годишњем извештају о раду те институције који је достаљен Скупштини Србије, оценио да администрација у Србији недовољно поштује права грађана.

У годишњем извештају о раду Заштитиника грађана који је достављен Скупштини Србије, оцењено да администрација у Србији недовољно поштује права грађана.

"Управа у Србији у великој мери окренута је према себи, а не према грађанима и њиховим правима и на закону заснованим интересима", рекао је Заштитник грађана Саша Јанковић у извештају о раду те институције у 2009. години који је достављен Скупштини Србије.

"Није ретка појава да запослени у државним органима, поред одсуства свести о садржини појма 'добра управа', не познају ни основне елементе правног поретка, нити опште прописе који уређују рад органа управе и службеника, па ни прописе који регулишу ток поступка који спроводе", наведено је у извештају.

Као проблем је наведено и то што такви запослени не губе посао нити се кажњавају.

По бројности, како је наведено у извештају, прошле године посебно су биле честе притужбе грађана на кршења права из радног односа и права стечених у вези са радним односом, пре свега права из пензијског осигурања, која треба да контролише инспекција рада.

Заштитник грађана је у извештају позвао Скупштину Србије да заједнички затраже од Владе и других државних органа да у потпуности сарађују са том службом у заштити права грађана.

У извештају се тражи и да се појача одговорност за пропусте државних органа, државних функционера и службеника у раду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи