Дупле плате наставницима на Косову

Министарствo за Косово и Метохију и Министарство просвете сумњају да велики број просветних радника са Косова прима плату и из српског и из косовског буџета. Државни секретар Оливер Ивановић сматра да је то је тешко доказати, али докле год професори не уче ђаке по другом програму, то није велики проблем.

Да просветни радници са Косова примају две плате, из српског и из косовског буџета, сумњају и у Министарству за Косово и Метохију и у Министарству просвете.

Начелник одељења Министарства просвете у Косовској Митровици Предраг Стојчетовић рекао је да су директори свих школа на Косову и Метохији упозорени да искључе из рада оне наставнике који остварују дупла примања.

Стојчетовић тврди да "просветари то вешто раде" и истиче да је обавеза директора школа да са свима који имају "и другог послодавца" раскину уговор о раду.

У Министарству за КиМ наводе да на северу Косова, централном Косову и у Косовском Поморављу у основним и средњим школама ради укупно 4.211 радника за које се на месечном нивоу издваја око 335 милиона динара.

Ивановић: Министарство за КиМ немоћно

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да је Министарство за КиМ немоћно да било шта предузме јер је тешко доказати тврдње о дуплим платама просветара.

"Оно што је јако битно, јесте да обратимо пажњу да ли ти људи раде истовремено по другом програму јер докле год се понашају по систему који важи у Републици Србији и докле год не доводе у опасност перспективу ђака који уче по том систему то и није велики проблем," сматра Ивановић.

Ивановић истиче да је проблематично да неки људи на Косову имају два послодавца, али и да Министарство за КиМ "рачуна на то да ће свест тих људи пре или касније преовладати" и да ће они схватити да би такво двоструко понашање могло да доведе до тога да представници косовског Министарства почну да постављају одређене услове.

Онога тренутка када будемо имали поуздане информације, сигурно ће уследити нека реакција од Министарства просвете Србије, рекао је Ивановић.

Однедавно, исплате зарада за запослене у просвети али и здравству на Косову и Метохији, на основу закључка Владе Србије, обављају се уз умањење "косовског додатка".

Тако је тај додатак са 100 одсто за лица која живе и раде на Косову смањен на 50 одсто, а за интерно расељене смањен на 25 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи