Спречавањем сукоба интереса против корупције

Примена Закона о спречавању сукоба интереса јесте почетак решавања коруптивних ситуација у Србији, оценила директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић истакла је да је елемент сукоба интереса најзначајнији код корупције, наводећи да је због тога "тај сегмент веома осетљива материја".

"Примена Закона о спречавању сукоба интереса јесте почетак решавања коруптивних ситуација у Србији", рекла је Марковић, на конференцији коју је Агенција за борбу против корупције одржала у Крагујевцу.

Конференцији су присуствовали функционери локалних самоуправа из централне Србије.

Нови Закон о спречавању сукоба интереса усвојен је крајем октобра 2008. године, а примењује се од 1. јануара 2010. године. У оквиру закона, између осталог, налазе се и надзор над спровођењем Националне стратегије за борбу против корупције.

Председник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић је оценио да се ретроактивном применом правила може угрозити демократски поредак и неприкосновеност изборне воље грађана.

Како је Миленић истакао, сукоб интереса мора бити решен без конфликта са другим темама важним за демократију, као што су неприкосновеност воље грађана и страначки плурализам.

"Сматрам да би одлагање примене ових ретроактивних делова закона до наредних избора, када ће се примењивати већ на процедуру кандидовања, било у духу закона", рекао је Миленић.

Према његовим речима, свако ретроактивно примењивање чак и најбољих правила, ипак је погрешан пут успостављању вишег степена уређености друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи