Преминула Душанка Калањ

Душанка Калањ, спикер и водитељ Телевизије Београд, преминула је у 76. години. Била је симбол доброг говора и прва жена која је водила Дневник.

После дуге и тешке болести, у 76. години преминула je Душанка Калањ, дугогодишњи спикер и водитељ Телевизије Београд.

У Телевизији Београд радила је од њеног оснивања. Савршеном дикцијом и шармом, Душанка Калањ је годинама била симбол доброг говора и постављала је стандарде за телевизијске водитеље.

Била је прва дама Дневника. Талентована и образована - са лакоћом је читала и најкомпликованије вести, чинећи их разумљивим и прихватљивим.

Сликом и речју улазила је у домове широм тадашње Југославије. Људи су је волели, поштовали, неизмерно јој веровали. Многим колегама била је неприкосновени узор.

"Ја сам дошла 1963. године у телевизију. Када сам видела Душку, као да сам видела Бога.То је било такво време - поштовао се неко ко је био такав спикер, а она је била фантастичан спикер, како кажу - то једном само мајка рађа", рекла је Данка Нововић.

На телевизију је дошла, како је и сама говорила - као студент, да би попут многих зарадила себи џепарац, не слутећи да ће ту остати много дуже. Прве вести - давне 1958. из студија на Сајму читала је са колегом Мићом Орловићем. После 50 година, када је наша кућа обележавала тај јубилеј - пред гледаоцима су се нашли поново заједно и присетили својих почетака.

"Био сам међу онима који су је убеђивали да почне да ради, што јој се у почетку није допадало. Прихватила је под условом да може да оде кад год пожели и ту је остала пуних 40 година, на срећу и задовољство свих нас", рекао је Мића Орловић.

Вести које је и тада савршено прочитала - биле су последње које је као спикер презентовала у свом животу.

Остала је запамћена не само као телевизијско лице већ као неко ко поставља критеријуме правилног изговора, савршеног акцента и непогресивог ритма изговора реченице.

Говорила је да је професија изабрала њу као да је то уобичајено. Тој игри судбине захвални смо не само ми који је наслеђујемо у овом послу већ читава наша јавност.

Родом је из Далматинске загоре, Душанка Калањ школовала се у Шибенику, а енглески језик и књижeвност дипломирала на Универзитету у Београду. Добитник је Ордена заслуга за народ са сребрним венцем.

Генерације ће је памтити и поистовећивати са Телевизијом Београд.

Душанка Калањ биће сахрањена на Новом гробљу у понедељак у 14 часова.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи