Читај ми!

Синдикати просвете после разговора с премијером: Нисмо приближили ставове

Разговори премијера Милоша Вучевића са представницима синдиката просвете о побољшању услова рада просветних радника завршени су без приближавања ставова две стране, пренели су медијима представници синдиката. Премијер је представницима синдиката рекао да "разуме њихова очекивања, али да истовремено води рачуна о економској стабилности Србије", саопштено је из Владе Србије после састанка.

Председник Владе Милош Вучевић разговарао је са представницима синдиката просвете о побољшању услова рада просветних радника.

Према информацијама које су медијима пренели представници синдиката није дошло до прилижавања ставова две стране. Уочи заказаног састанка, чланови четири репрезентативна синдиката окупили су се у Немањиној улици.

Синдикалци кажу да је кривични законик ушао у јавну расправу и да ће до краја године бити усвојен у Скупштини без обзира на мишљења из Европске комисије.

"Желимо да се повећање односи на све запослене у образовању исто. Други закључак да Влада неће, не може да испоштује потписан протокол. Кажу и да нема новца у систему плата, да Министарсво финансија не може да издвоји додатан ресурс, да нама повећа зараде у вези са протоколом колико смо потписали", рекао је Драгослав Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника.

Унија синдиката просветних радника у саопштењу истиче да су изнели чврст став да не пристају ни на какве поделе међу запосленима, па ни на предлог да се наставном кадру плата повећа за 12, а ненаставном особљу за 8 одсто.

Наглашава се да је после данашњег састанка јасно да држава неће поштовати потписани обавезујући протокол и да нема новца за повећање зарада у овој календарској години, те да неће бити преговора о корекцији коефицијента.

Вучевић: Разумем очекивања, али водим рачуна о економској стабилности

Из Владе Србије саопштено је да је премијер Милош Вучевић на састанку поновио Владин предлог да просветни радници у школама и васпитачице и медицинско особље који су запослени у предшколским установама од 1. јануара 2025. године добију процентуално двоцифрено повећање плата од 12 одсто, а ненаставно особљe осам одсто.

Најавио је и да ће се размотрити могућност једнократне финансијске помоћи свим запосленима у просвети и предшколским установама, коју ће конкретно изнети у наредним данима, додаје се у саопштењу.

Вучевић је нагласио да би се овим повећањем значајно приближило циљу да почетна плата у просвети буде изједначена са просечном платом у Републици Србији, што је један од захтева синдиката.

Премијер је представницима синдиката рекао да "разуме њихова очекивања, али да истовремено води рачуна о економској стабилности Србије".

Измене Кривичног законика до краја године

Премијер Вучевић је рекао да би измене Кривичног законика требало да буду усвојене у скупштини Србије до краја године. Просветари су тражили да се у текст измена Кривичног законика уврсти посебно кривично дело, којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању.

На састанку је договорено да Влада и синдикати просвете заједнички раде на доношењу стратешких документа о унапређењу стања у области просвете.

Састанку су присуствовали и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и државни секретар у Министарству финасија Саша Стевановић.

Репрезентативни синдикати просвете најавили су прошле недеље да ће ступити у једнодневни штрајк 2. октобра, за када су у подне најавили и протестни скуп испред Скупштине Србије и шетњу до Владе Србије.

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије Независност и Синдикат радника у просвети Србије најавили су да 2. октобра у школама неће бити наставе, а у предшколским установама неће бити пријема деце.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи